Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010

Το νέο Πολυτεχνείο δε ξέρω τι μορφή θα έχει, αλλά ήδη ξεκίνησε...

Μετά από πέντε χρόνια καταστροφικής εως προδοτικής διακυβέρνησης της χώρας από την άθλια παρέα Καραμανλή-Μπακογιάννη, ο ελληνικός λαός ψήφισε μια άλλη επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ του κ.Παπανδρέου ήρθε στην εξουσία στη δυσκολότερη στιγμή της Ελλάδας, φορτωμένο με ευθύνες τεράστιες, αλλά και ελπίδα από το σύνολο της κονωνίας.
Μερικούς μήνες μετά και με την πλήρη αποκάλυψη της εικόνας καταστροφής που άφησε ο Καραμανλής (που παρεπιμπτόντως συνεχίζει να αμοίβεται από το ελληνικό δημόσιο ως βουλευτής, αντί να έχει εξοριστεί), η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσει. Η χώρα όντως έχει χάσει κομμάτι της ανεξαρτησίας της , καθώς πλέον κουμάντο κάνει το ΔΝΤ. Οι Βρυξέλλες, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παγιδεύτηκε μέσα σε λαβύρινθους κερδοσκοπίας, μικρόπνοων πολιτικών οφελών και φόβου, καθώς καμιά ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι τόσο θωρακισμένη. Ο λόγος; Μα ότι το σύστημα στο οποίο δομήθηκε η ίδια η Ε.Ε. δεν είναι κάτι το εναλλακτικό, παρά η νεοφιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλισμού. Επομένως εξαρχής καμιά οικονομία δε μπορεί να σταθεί αυτοδύναμα, αν το κεφάλαιο (υπαρκτό ή αεριτζίδικο) αποφασίσει να την χτυπήσει. Έτσι το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο των πολιτών, που θα δουλεύουν πια, με αντάλλαγμα τη δυνατότητα να επιβιώσουν μια μέρα ακόμη, θα συνεχίσει τις χρυσές του δουλειές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ.Παπανδρέου πήρε ή του έτυχε (είναι θέμα οπτικής το ρήμα που θα επιλέξετε) η ευθύνη , για να μπει η χώρα υπο το ζυγό του Δ.Ν.Τ. Ο λαός έδωσε χρόνο καθώς κατανόησε την τραγική κατάσταση. Πολλοί συμπολίτες κάνοντας και εκείνοι την αυτοκριτική τους, λάβανε αποφάσεις για να δείξουν εμπιστοσύνη στη νέα ηγεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο τα έσοδα από ΦΠΑ , αυξήθηκαν κατα ένα μεγάλο ποσοστό, και μάλιστα εν μέσω κρίσης.
Όμως οι πολίτες κατανοούν τα μηνύματα όλο και περισσότερο. Γνωρίζουν ότι όσο έντιμοι και να γίνουν στη σχέση τους με το κράτος, η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερεύει για αρκετά χρόνια. Το πισωγύρισμα αυτό, ίσως να είναι και υγιές μέχρι το σημείο που αποτελεί νουθεσία για το ότι ζωή με δανεικά δε γίνεται επ'άπειρο. Έπονται όμως εξελίξεις με την ανεργία να φτάνει σε ύψη ρεκορ, με τη μετανάστευση των νέων να αγγίζει ύψη της δεκαετίας του 70. Η κοινωνική κρίση είναι εδώ και η πολυπόθητη ανάπτυξη δε φαίνεται καν να επιδιώκεται. Τρανό παράδειγμα η κατανομή του πρώτου ΕΣΠΑ που έδωσε η κ. Κατσέλη, πετσοκομμένο, σε ελάχιστους, χωρίς δημοσίευση των πινάκων με τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι για λόγους "προσωπικών δεδομένων"!

Και κανένα κήρυγμα αξιών πλέον, δε θα είναι ικανό να σταματήσει την οργή που θα συσσωρευτεί. Οι πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν πως γίνεται εν μέσω τέτοιων συνθηκών, 1.5 εκατ. ευρώ να δίνεται στους βουλευτές για ανανέωση των υπολογιστών τους, αδυνατούν να καταλάβουν πως κόβεται το πτητικό επίδομα από τους πιλότους που ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους, αλλά στους κολλητούς υπαλλήλους της Βουλής δίνονται 16 μισθοί λόγω "ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας"!!!, αδυνατούν να καταλάβουν το έξοδο 200.00 ευρώ στο υπουργέιο παιδείας για τέντες, αδυνατούν να συμβιβαστούν με τη ΜΗ ΤΙΜΩΡΙΑ των υπεύθυνων για τα ομόλογα από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, τη SIEMENS, το Βατοπαίδι, το Γερμανό, τον ΟΤΕ, τα εξοπλιστικά,τις δωροδοκίες από εφοπλιστές για τις άγονες γραμμές, για γραμματείς περιφερειών που χρεώναν στον κρατικό προυπολογισμό μέχρι και τα έπιπλά τους σε σπίτι στην Κέρκυρα, την ώρα που ωθούνται στην πείνα ως νέες Ιφιγένειες για να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά των τραπεζιτών και των μεγαλοεργολάβων που υφάρπαξαν επι δεκαετίες το δημόσιο χρήμα.


Το καζάνι είναι ήδη κοντά στο σημείο βρασμού. Αν ο Δεκέμβρης του 2008 βρήκε αφορμή στη δράση ενός ηλιθίου κρατικού λειτουργού, ο Δεκέμβρης του 2010, θα έχει αιτία την αποκτήνωση και επίδειξη αδιαφορίας της πλειοψηφίας των βουλευτών.
Τη στιγμή που εμείς συζητάμε, ήδη χιλιάδες άνθρωποι, είναι έτοιμoι να ακολουθήσουν τον πρώτο που θα καταφέρει να τους κάνει να πιστέψουν σε αλλαγή. Αλλαγή όχι συνθηματολογικά, αλλαγή εκ βάθρων στη δικαιοσύνη που τώρα δεν είναι τυφλή για όλους, αλλαγή στο συνδικαλισμό απέναντι στους καρεκλοκένταυρους που αδυνατούν να εκφράσουν τη γνησιότητα των αιτημάτων και τον διαχειρίζονται ως εξουσία, αντί για εργαλείο βελτίωσης των κοινωνικών όρων, αλλαγή του τι θεωρείται ηθικό για πολιτικούς που κλέψανε τα όνειρα γενιών ολόκληρων.
Το νέο Πολυτεχνείο, δε ξέρω τι μορφή θα έχει, αλλά ήδη ξεκίνησε...

Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός κοινοβουλευτικής Ν.Δ. ο Παυλίδης


Ο Α.Σαμαράς αποφάσισε να διαγράψει τον Α.Παυλίδη, βουλευτή Δωδεκανήσων, "για την εν γένει συμπεριφορά του".
Ο βουλευτής είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο δωροδοκίας 1.000.000 ευρώ από τον εφοπλιστή Μανούση, προκειμένου να αναλάβει ο δεύτερος άγονη επιδοτούμενη γραμμή. Ωστόσο όταν είχε έρθει η ώρα να ψηφίσει ο κ. Σαμαράς πριν τις εκλογές για την παραπομπή του κ. Παυλίδη σε δίκη, είχε ψηφίσει κατά, ΜΑΖΙ με όλη την κοινοβΟλευτική ομάδα της Καραμανλικής Ν.Δ.

Τέτοια ξεφτίλα είναι και ο κύριος Σαμαράς, που ένα κομμάτι της Ν.Δ. ήθελε να τον βλέπει ως άσπιλο και αμόλυντο.

Αλήθεια, τον Καραμανλή θα τον διαγράψει για την "εν γένει συμπεριφορά του";

Διαβάστε περισσότερα...

Η Σοφία Σακοράφα συνεχίζει τον έντιμο αγώνα

Η ομιλία της στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι πάρα πολύ σύντομη। Δεν θα αναφερθώ στα πεπραγμένα και τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά είπατε και εσείς παλιότερα ότι θα κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς και όχι τι έκανε η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία τιμωρήθηκε από τον ελληνικό λαό.

Όμως κ. Πρόεδρε, πιο πολύ από ποτέ όλοι μας, βουλευτές, Υπουργοί, τέως Υπουργοί, τέως βουλευτές των κομμάτων εξουσίας αντιμετωπιζόμαστε από το λαό, όπως έγραψε κάποτε ο Μπρεχτ:
''Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
Θεωρούνε ταπεινό
Να μιλάς για το φαΐ.
Ο λόγος; Έχουν κιόλας φάει.''
Αυτή είναι η μεγάλη τραγωδία κ. Πρόεδρε του πολιτικού μας συστήματος, η μεγάλη τραγωδία της δημοκρατίας. Καταφέραμε να ακυρώσουμε τους ίδιους τους πυλώνες της, αφού οι κύριοι εκπρόσωποί της, τα δύο μεγάλα κόμματα, επιτρέψαμε ή πρωταγωνιστήσαμε ώστε να υφανθεί ένας ιστός αράχνης με διαπλεκόμενα συμφέροντα, με πολυδαίδαλες και συναλλακτικές ροές εξουσίας και μαύρου χρήματος.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή ακριβώς ζητάμε, η Κυβέρνηση ζητάει από τον κόσμο, από τον απλό λαό, τον εργαζόμενο, που ή δεν φέρνει καμία ευθύνη γι’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα ή φέρνει την ελάχιστη ευθύνη, αυτή της ανοχής σ’ αυτά που συνέβησαν, ζητάει να πληρώσει και ζητάει να πληρώσει με αίμα.
Εάν θέλουμε στοιχειωδώς, όχι να δημιουργήσουμε συνθήκες πολιτικής ισορροπίας ή πολιτικής δικαιοσύνης, αλλά συνθήκες στοιχειώδους αίσθησης δικαίου, πρέπει να πληρώσουν...
κι αυτοί που έφταιξαν, πολιτικοί και επιχειρηματίες και Ντίλερ και φοροδιαφεύγοντες και αυτοί που ανέχτηκαν αυτούς που πούλησαν γη και δημόσια περιουσία. Αυτούς που λήστεψαν τα δημόσια ταμεία, που έκλεψαν δημόσιο χρήμα όπου και αν ανήκουν.
Και πρέπει να γίνει αυτό, το οποίο δεν είναι καμιά επαναστατική πράξη, παρά απλή εφαρμογή των νόμων της αστικής δικαιοσύνης, απλή λειτουργία της αστικής δημοκρατίας, εάν θέλουμε ο ελληνικός λαός να σεβαστεί τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, το πολιτικό μας σύστημα. Ειδάλλως θα τα αποκαθηλώσει όλα και καλά θα κάνει.
Ένα δεύτερο σημείο κ. Πρόεδρε. Θέλω να ρωτήσω, υπογραμμίζοντας με αγωνία ότι ήδη η κοινωνία έχει χτυπήσει κόκκινο, ποια είναι η κόκκινη γραμμή, ποια είναι η δική μας κόκκινη γραμμή;
Και το λέω αυτό γιατί η σοσιαλιστική μου καταβολή δεν μου επιτρέπει να δεχτώ αυτό που χθες ειπώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών εδώ, ότι αυτή τη στιγμή μιλάει η αγορά, ούτε να πιστέψω ότι τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν μόνο οι δυνατοί. Γιατί η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν οι λαοί και τις χαράζουν συνήθως με αίμα.
Αναμένω ανήσυχη, όπως ολόκληρη η κοινωνία, γεμάτη πολιτική αγωνία, αλλά και ευθύνη απαντήσεις αυστηρού προσδιορισμού της κόκκινης γραμμής που χωρίζει τη στοιχειώδη ανθρωπιά από τη βαρβαρότητα. Και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται να μιλήσουμε και χρειάζεται να περιγράψουμε με ακρίβεια, αλλά και συνέπεια αυτή την κόκκινη γραμμή.
Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ''δεν θα λένε ήταν σκοτεινοί καιροί, θα λένε γιατί σώπαιναν οι ποιητές'' και για να παραφράσω τον Μπρεχτ, θα λένε γιατί σώπαιναν οι πολιτικοί τους.
Κύριε Πρόεδρε, σας μιλώ με αγωνία, συμπορευτήκαμε τα τελευταία χρόνια σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και δεν μου αφήνετε κανένα περιθώριο, παρά να πιστέψω ότι η επιλογή σας υπήρξε μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρά να πετύχετε και να πετύχουμε, ώστε να παραδώσουμε τη χώρα μας στα παιδιά μας, κ। Πρόεδρε, σαν μια χώρα ασφαλή και άξια να την εμπιστευτούν

Διαβάστε περισσότερα...