Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2010

Η ανθρωπιά δεν διχοτομείται. Παλαιστίνη-Αϊτή-Ελλάδα


"Humanity cannot be divided": Gaza shows solidarity with Haiti.
"H ανθρωπιά δεν μπορεί να διχοτομηθεί": η Γάζα αλληλέγγυα στην Αϊτή.
Τί να πεί κανείς για αυτή την εικόνα; Οι άνθρωποι που εδώ και δυομιση χρόνια είναι αποκλεισμένοι από όλο τον κόσμο, οι κάτοικοι της Γάζας που βομβαρδίστηκαν ανηλεώς από τα ισραηλινά αεροσκάφη με βόμβες φωσφόρου (ένα από τα πλέον απάνθρωπα κατασκευάσματα , που βάσει διεθνών συμβάσεων "καταργήθηκαν"), έχουν το κουράγιο πίσω από τα μπετονένια τείχη που έχτισε το Ισραηλ γύρω τους, να μαζέψουν το ελάχιστο από τα ελάχιστα που έχουν, για να δώσουν το συμβολικό μήνυμα.
Πόσο μικροί είμαστε που ως χώρα δε σταθήκαμε δίπλα τους; Δεν είμασταν δίπλα σε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους , όταν η Ελλάδα πριν λίγο καιρό ψήφισε λευκό, αντί να τους στηρίξει, για να μην έρθει σε σύγκρουση με το Ισραηλ. Το έκανε όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός και οι Παλαιστίνιοι το εκτίμησαν , γιατί παραδοσιακοί φίλοι τους όπως εμείς, τους ξεχάσαμε. Ξεχάσαμε αυτούς που συντηρούμενοι από καραβάνια αγάπης, φροντίσαν να εξοικονομήσουν κάτι για ένα λαό που βρίσκεται στην άλλη άκρη της υφηλίου, για ένα λαό που ίσως ποτέ δεν τους χρειαστεί γεωστρατηγικά.
Αγαπητοί μας φίλοι, οι Παλαιστίνιοι της πολύπαθης Γάζας, κάνουν αυτό που έκαναν οι Αϊτινοί για κάποιους άλλους, το 1822. Τότε οι πρόσφατα αποτινάξαντες το γαλλικό ζυγό Αϊτινοί, δωρίσαν καραβιές καφέ για να ενισχυθεί ο απελευθερωτικός αγώνας ενός άλλου πολύπαθου λαού, στην άλλη άκρη του κόσμου. Της Ελλάδας.
Μην ξεχάσετε αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε ιστορικό χρέος, χρέος συνείδησης. Ίσως ποτέ να μη μας φανούν "χρήσιμοι" γεωπολιτικά, αλλά για σκεφτείτε να το έλεγαν τότε αυτοί για εμάς...



Διαβάστε περισσότερα...