Δευτέρα, Ιανουαρίου 03, 2011

Η αλήθεια για το "κακό" Μνημόνιο...

Ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα από το spithabook της Σπίθας, του Κινήματος που ίδρυσε ο Μίκης Θοδωράκης την 1η Δεκεμβρίου 2010."
Πρόταση!- ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΣτE
Διαβάστε το όλο σας παρακαλώ, αν και είναι λίγο μεγάλο. Είναι αρκετά σημαντικό

Στις 29-7-2010 ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος , η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού και άλλες ενώσεις και ιδιώτες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης κατά του Μνημονίου. Το πλήρες έγγραφο εδώ
Ωστόσο, στις 23-11-10 ήταν προγραμματισμένο να ληφθεί η απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Στην πρότασή τους όμως που κατέθεσαν προς την Ολομέλεια οι δύο εισηγήτριες κυρία Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα ότι δεν κάνουν δεκτό και τον ισχυρισμό, ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι άκυρες επειδή δεν ψηφίστηκαν από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών.
Δέχονται ότι το Μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση, δεν περιέχει κανόνες δικαίου και δεν έχει έννομες συνέπειες ώστε να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία. Όπως αναφέρουν , αυτό συνάγεται και από το γεγονός ότι μετά τη δημοσίευση του ν.3845/2010 εκδόθηκε η απόφαση του 2010/320/ΕΕ του Συμβουλίου, με την οποία προσδιορίστηκαν τα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα που υποχρεούται να λάβει η Ελλάδα για να περιορίσει το υπερβολικό έλλειμμα.
Σημειώνουν δε, ότι από την απόφαση αυτή δεν δημιουργούνται υποχρεώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με την πραγματοποίηση των μέτρων αυτών. Οι σύμβουλοι του ΣτΕ αποφαίνονται ότι με τον επίμαχο νόμο δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών που να περιορίζουν την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας. Λεπτομερέστερα εδώ : e-themis και εφημερίδα Ισοτιμία.

Τονίζω ότι ακόμα και σήμερα εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ.

Ομολογώ ότι αυτή η εξέλιξη με ώθησε να το ψάξω και βρήκα το ΦΕΚ 3845/10 " Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη−μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο." , το γνωστό ως Μνημόνιο και το παραθέτω (Mνημόνιο)
Διαβάζοντάς το όμως καταλαβαίνω ότι οι εισηγήτριες του ΣτΕ δεν δίνουν μια παράλογη ερμηνεία , όσον αφορά τουλάχιστον στο θέμα της απεμπόλησης της εθνικής κυριαρχίας. Όσο και αν το διάβασα, δε γίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ λόγος περι εθνικής κυριαρχίας.

Τότε συνειδητοποίησα κάτι που έχει διαφύγει από όλους, χάρη στα κανάλια που παραπληροφορούνε σκόπιμα, ώστε να στραφούμε εναντίον μόνο του Μνημονίου που αποτελεί κατ'ουσίαν πολιτικό κείμενο όπως υποστηρίζουν οι νομικοί σύμβουλοι του ΣτΕ και όχι νομικό .

Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν δυο έγγραφα:
Το ένα είναι το λεγόμενο Μνημόνιο, στο οποίο περιγράφονται στόχοι οικονομικοί (άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι) για το συμμάζεμα της οικονομίας και το άλλο είναι η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ της Ελλάδας. Το Μνημόνιο(ΦΕΚ 3845/10) είναι υπογεγραμμένο στις 06-05-10. Η Δανειακή σύμβαση έχει υπογραφεί δυο μέρες μετά, στις 08-05-10 και μέσα αναφέρονται ρητά όροι περί αμετάκλητης και άνευ όρων παραίτησης της χώρας από ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας. Παραθέτω το κείμενο της Δανειακής Σύμβασης εδώ (ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ)
Σε αυτό το έγγραφο υπάρχουν όροι όπως αυτός όπως αυτός του άρθρου 14 παρ.5 : "Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση..."
ή
του παραρτήματος 4 με την ένδειξη "Επίσημο έγγραφο του Νομικού Συμβούλου του Κράτους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Διακαιωματων και του Νομικού Συμβούλου του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών : "11. Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας..."
ενώ το επίσης εξαιρετικό είναι στο άρθρο 8 όπου βρίσκεται η ενότητα "ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ" , όπου αναφέρεται ότι:
"οι Δανειστές μπορούν να καταγγείλουντη σύμβαση και να τη διακόψουν ή και να απαιτήσουν ως άμεσα απαιτητό και πληρωτέο το ανεξόφλητο κεφάλαιο των Δανείων, μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους σε περίπτωση που "γ)οι υποχρεώσεις του Δανειολήπτη στο πλαίσιο της παρούσας Σύμβασης κρίνονται από οποιοδήποτε καθύλην αρμόδιο δικαστήριο ως μη δεσμευτικές ή εκτελεστές έναντι του Δανειολήπτη ή κρίνονται παράνομες από καθ'ύλην αρμόδιο δικαστήριο" !!!, κοινώς ακόμα κι αν τα δικαστήρια βγάλουν παράνομη τη σύμβαση, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει.
Με βάση όλα τα παραπάνω , θεωρώ λάθος την προσφυγή στο ΣτΕ για το Μνημόνιο, όσον αφορά στα θέματα περί παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, και προτείνω να διερευνήσουμε άμεσα ακόμη και την ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ από Συλλόγους, ενώσεις, ομοσπονδίες πρώτα στα ελληνικά δικαστήρια και αργότερα και στα Ευρωπαϊκά, εαν η προηγούμενη ανάλυση ευσταθεί, όπως πιστεύω."

Ελπίζουμε οι πολίτες να συνεχίζουν μαχητικά και να αναδεικνύουν τόσο σημαντικά θέματα, για να ανασάνει η χώρα. Από το ρεπορταζ μας αντιλαμβανόμαστε ήδη, ότι εκατοντάδες Έλληνες, όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελμάτων, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, συνδιαλέγονται και συνασπίζονται καθημερινά , ξεκινώντας την εδραίωση προϋποθέσεων για τη μετάβαση της Ελλάδας από την αιχμαλωσία στην Δίκαιη-Ανεξάρτητη και Αξιοπρεπή Ελλάδα.
Εμείς συντασσόμαστε μαζί τους σε κάθε προσπάθεια, όπως αυτή της Σπίθας, όπου οι Έλληνες ενωμένοι προχωρούν μπροστά.

Διαβάστε περισσότερα...