Παρασκευή, Μαρτίου 20, 2009

Χαρούκι Μουρακάμι : Ένας Ιάπωνας διανοούμενος

Το Βραβείο Ιερουσαλήμ για την ελευθερία του ατόμου στην κοινωνία είναι ένα διετήσιο λογοτεχνικό βραβείο που απονέμεται σε συγγραφείς οι οποίοι στο έργο τους ασχολούνται με θέματα όπως η ανθρώπινη ελευθερία, η κοινωνία, η πολιτική και η κυβέρνηση. Εχει απονεμηθεί σε σημαντικούς συγγραφείς όπως ο Ράσελ, ο Μπόρχες, ο Ιονέσκο, ο Οκτάβιο Παζ, ο Σάμπατο , ο Κούντερα, ο Γκράχαμ Γκρήν, ο Κούτσι, ο Σεμπρούν και άλλους.
Φέτος απονεμήθηκε στον Χαρούκι Μουρακάμι, τον πιό σημαντικό σύγχρονο Ιάπωνα συγγραφέα. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί την ομιλία αποδοχής του βραβείου μπροστά στο ισραηλινό κοινό.
''...Ήλθα σήμερα στην Ιερουσαλήμ ως συγγραφέας, δηλαδή ως επαγγελματίας αφηγητής ψεμάτων. Σήμερα, όμως, δεν προτίθεμαι να πω ψέματα. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο ειλικρινής μπορώ. Υπάρχουν κάποιες ημέρες τον χρόνο που λέω την αλήθεια, και σήμερα είναι μία απ΄ αυτές. Επιτρέψτε μου λοιπόν να καταθέσω ένα πολύ προσωπικό μήνυμα. Κάτι που έχω πάντα στο μυαλό μου όταν γράφω μυθιστορήματα. Δεν έχω φτάσει να το γράψω σ΄ ένα κομμάτι χαρτί και να το κολλήσω στον τοίχο: θα έλεγα ότι είναι χαραγμένο στον τοίχο του μυαλού μου. Και είναι το εξής:
«Ανάμεσα σ΄ έναν ψηλό, συμπαγή τοίχο και σ΄ ένα αυγό που σπάει πάνω του, θα είμαι πάντα από την πλευρά του αυγού».
Ανεξάρτητα από το πόσο δίκιο έχει ο τοίχος και πόσο άδικο το αυγό, εγώ θα είμαι με το αυγό. Κάποιος άλλος θα πρέπει να αποφασίσει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο: ίσως ο χρόνος ή η Ιστορία. Αν υπήρχε ένας συγγραφέας που, για οποιονδήποτε λόγο, έγραφε βιβλία που είναι από την πλευρά του τοίχου, τι αξία θα είχαν αυτά τα βιβλία;
Ποιο είναι το νόημα αυτής της μεταφοράς; Μερικές φορές είναι απλό και καθαρό. Οι άνθρωποι που βάζουν βόμβες και τα τανκς και οι ρουκέτες και οι οβίδες λευκού φωσφόρου είναι αυτός ο ψηλός, συμπαγής τοίχος. Τα αυγά είναι οι άοπλοι πολίτες που συντρίβονται και καίγονται και πυροβολούνται από τα παραπάνω. Υπάρχει όμως και ένα βαθύτερο νόημα. Καθένας από μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, είναι ένα αυγό. Καθένας από μας είναι μια μοναδική, αναντικατάστατη ψυχή, κλεισμένη σε ένα εύθραυστο καβούκι. Και καθένας από μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ψηλό, συμπαγή τοίχο. Ο τοίχος έχει ένα όνομα: είναι «το Σύστημα». Υποτίθεται ότι το Σύστημα μας προστατεύει, αλλά μερικές φορές αποκτά μια δική του ζωή, και τότε αρχίζει να μας σκοτώνει και να μας βάζει να σκοτώνουμε άλλους- ψυχρά, αποτελεσματικά, συστηματικά.
Ένα πράγμα θέλω να σας πω σήμερα. Είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα, άτομα όλων των εθνικοτήτων και των φυλών και των θρησκειών, εύθραυστα αυγά απέναντι σ΄ έναν συμπαγή τοίχο που λέγεται το Σύστημα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχουμε καμιά ελπίδα να νικήσουμε. Ο τοίχος είναι πολύ ψηλός, πολύ δυνατός- και πολύ κρύος. Αν έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα, προέρχεται από την πίστη μας στη μοναδικότητα της δικής μας ψυχής και των ψυχών των άλλων, και από τη ζεστασιά που αισθανόμαστε όταν ενώνουμε τις ψυχές μας.
Δεν πρέπει να αφήσουμε το Σύστημα να μας εκμεταλλευτεί. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να αποκτήσει τη δική του ζωή. Δεν μας έφτιαξε το Σύστημα: εμείς το φτιάξαμε. Αυτό είχα να σας πω...''
Χαρούκι Μουρακάμι
ΥΓ. Στην Ελλάδα βιβλία του Χαρούκι Μουρακάμι που κυκλοφορούν είναι Το Κυνήγι του Αγριοπρόβατου (Εκδόσεις Καστανιώτη) , Νορβηγικό Δάσος (Εκδόσεις Ωκεανίδα) , Το Κουρδιστό Πουλί (Εκδόσεις Ωκεανίδα), Σπούτνικ Αγαπημένη (Εκδόσεις Ωκεανίδα)

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2009

Εξαγωγές ερευνητικών προγραμμάτων made in Greece;

κι όμως γίνονται..!
Ερευνητικά προϊόντα made in Greece αγοράζουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπως οι πετρελαϊκές "BP", "Total Corporation", "Aramco", "Respol YPF", αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία "Honda". Οι ξένοι κολοσσοί ανακάλυψαν τις πατέντες ενός κέντρου,που οι Ελληνικές βιομηχανίες δείχνουν ακόμη να.."σνομπάρουν".
Ο λόγος για τα ερευνηικά προγράμματα του...Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να υπογράφει συμβόλαια της τάξης των 4 εκατ. ευρώ ετησίως, για την πώληση ερευνητικών προϊόντων των ινστιτούτων του, τα οποία εδρεύουν σε διάφορες περιοχές (π.χ., Θεσσαλονίκη, Πτολεμαϊδα).Το ΕΚΕΤΑ(φωτογ.), που μόνο πέρυσι εξασφάλισε συμβόλαια της τάξης των 3,98 εκατ. ευρώ, ενέταξε πρόσφατα στο πελατολόγιό του και την αμερικανική κατασκευάστρια βαρέων οχημάτων "John Deere", βαδίζοντας κόντρα στο ρεύμα, που θέλει την Ελλάδα (και ιδίως την ελληνική περιφέρεια) κυρίως να εισάγει -και όχι να εξάγει- έρευνα και τεχνολογία.
Τι αγοράζουν από Θεσσαλονίκη οι εταιρίες- κολοσσοί της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας ή των ΗΠΑ και, κυρίως, πώς έμαθαν ότι η πόλη παράγει καινοτομία; Η σαουδαραβική "Aramco" τεχνολογίες αφαλάτωσης υδάτων.H "Ηonda" και η "John Deere" ερευνητικά προϊόντα σχετικά με βελτίωση λειτουργίας καταλυτών ή εξατμίσεων.Οι ξένες επιχειρήσεις -που χτυπούν την "πόρτα" του ΕΚΕΤΑ ερχόμενες ακόμη και από Ρωσία ή Ινδονησία- πληροφορούνται για τις πατέντες του ΕΚΕΤΑ από επιστημονικές δημοσιεύσεις, εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια ή και από το Διαδίκτυο.
Πάντως, αν οι πολυεθνικές το εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο, οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις γυρίζουν μέχρι στιγμής "πλάτη" στις πατέντες και τις τεχνολογίες του ΕΚΕΤΑ.Στα 26 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2009:Τα έσοδα από τα συμβόλαια -που όπως προαναφέρθηκε κυμαίνονται γύρω στα 4 εκατ. κάθε χρόνο- αλλά και τα κονδύλια κοινοτικών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων -γύρω στα 15 εκατ. ετησίως- επιτρέπουν στο ΕΚΕΤΑ να μη στηρίζεται σημαντικά στο "δεκανίκι" της απευθείας δημόσιας χρηματοδότησης, που δεν ξεπερνά το 10-20% του συνολικού προϋπολογισμού του!(στοιχεία ΕΚΕΤΑ,ΑΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα...

Με είκοσι δικαστικές αποφάσεις επιστροφή σημαντικών ποσών σε δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

Μία μεγάλη αδικία που διέπραξαν οι τράπεζες σε βάρος όσων είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο μέχρι τις αρχές του 2003 αποκαθίσταται με πλήθος δικαστικών αποφάσεων που στο σύνολό τους δικαιώνουν τους καταναλωτές. Πρόκειται για μία αδικία που παραμένει επίκαιρη, στο βαθμό που οι τράπεζες εξακολουθούν να μην αποδίδουν στους δανειολήπτες αυτούς την μείωση του επιτοκίου που δικαιούνται με βάση τις μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στις συμβάσεις των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο που είχαν χορηγηθεί μέχρι το 2003 οι τράπεζες δεν ανέφεραν κριτήρια ή δείκτες, με βάση τα οποία θα έπρεπε να διακυμαίνεται το επιτόκιο των δανείων. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν για να διαμορφώνουν κατά βούληση τα επιτόκια των δανειοληπτών, τα οποία κρατούσαν αδικαιολόγητα σε υψηλότερα επίπεδα. Ο μονομερής αυτός προσδιορισμός του κυμαινόμενου επιτοκίου κρίθηκε, όμως, επανειλημμένα με αποφάσεις ανώτερων δικαστηρίων αλλά και του Αρείου Πάγου που εκδόθηκαν επί συλλογικών αγωγών της ΕΚΠΟΙΖΩ καταχρηστικός. Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, οι τράπεζες θα έπρεπε να αναφέρουν στις συμβάσεις τους συγκεκριμένα, εύλογα για τον καταναλωτή, κριτήρια με βάση τα οποία θα διακυμαίνεται το επιτόκιο του δανείου.
Το ζήτημα απέκτησε εξαιρετική σημασία για τους παλαιότερους δανειολήπτες. Την περίοδο 2001-2003 υπήρξε μία ραγδαία πτώση του κόστους του χρήματος ...περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Σουηδική πολιτική υπευθυνότητα

Η Σουηδική Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα επέμβει για να διασώσει την Saab από χρεωκοπία.
Η υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Maud Olofsson κατηγόρησε την ιδιοκτήτρια της Saab, General Motors, για εγκατάλειψη της Σουηδικής εταιρίας. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι: "Οι ψηφοφόροι μου με επέλεξαν γιατί ήθελαν νηπιαγωγεία, αστυνομία και νοσοκομεία και όχι για να αγοράζω ζημιογόνες αυτοκινητοβιομηχανίες" και πρόσθεσε "Είμαι απογοητευμένη από την GM, εγκαταλείπουν την Saab και μεταθέτουν την ευθύνη στους Σουηδούς φορολογούμενους και αυτό είναι ανευθυνότητα."
Αν και οι δικοί μας πολιτικοί είχαν αυτόν τον τρόπο σκέψης ... σκεφτείτε την κατανομή των 28 δις ευρώ που πήρανε οι Τράπεζες, χωρίς κανέναν όρο.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2009

Τί είναι τρομοκρατία σήμερα


Ναι. Επιτέλους βρήκαμε τι φταίει για την εγκληματικότητα. Επειδή η αστυνομία και το υπουργείο Δημοσίας Βλακεί... ουπς συγγνώμη Τάξης εννούσα (μην πάω και μέσα για την κρίση μου), αδυνατεί να κάνει τη δουλειά του , βρήκε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Αν κάποιοι έσπαγαν χωρίς κουκούλες, τότε θα ήταν απλά βανδαλισμός. Τώρα κατά τον αυτοαποκαλούμενο "υπερευαίσθητο" Μαρκογιαννάκη, το να σπας με κουκούλα είναι κάτι παραπάνω από βανδαλισμός. Είναι έγκλημα. Επομένως το μέγεθος της αξιόποινης πράξης, εξαρτάται όχι από το μέγεθος της ζημιάς ή της καταστροφής, αλλά από την αμφίεση αυτού που τη διαπράττει. Πόσους γελοίους μπορούμε να ανεχτούμε ακόμα σε αυτόν τον τόπο να μας κυβερνάνε;



Όσο και ωρύεται ο Δένδιας, να μας πείσει οτι ο Έλληνας πολίτης δε κρύβει το πρόσωπό του όταν διαδηλώνει, γιατί δεν έχει λόγο, τόσο θα του υπενθυμίζουμε ότι τον Αυγουστίνο στη ζαρντινιέρα τον χτυπήσανε κάτι γομάρια (δε βρίζουμε κανένα, αφού το μπλοκ μας έχει φιλοζωικά αισθήματα), που είχανε αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Και μάντεψε κύριε Δένδια... ήτανε δημόσιοι υπάλληλοι , αστυνομικοί. Τον Κορκονέα αν φορούσε την κουκούλα-εξάρτημα της στολής , ακόμα θα τον ψάχναμε για τον Αλέξη. Τον μπάτσο που έβγαλε το όπλο και το έστρεψε στο πλήθος στα γεγονότα του Δεκέμβρη, κύριε Δένδια, επειδή φορούσε κράνος και ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΟΥ, τον έχετε ακόμα στις τάξεις της αστυνομίας , για να ξανατραβήξει όπλο απέναντι σε διαδηλωτές. Με αυτούς τους μασκαρεμένους τύπους που δε φοράνε τα διακριτικά τους και προβαίνουν σε ανεξέλεγκτες πράξεις κύριε Δένδια, τί θα γίνει; Θα τους αφήνετε ατιμώρητους κάτω από τα κράνη τους , χωρίς διακριτικά να χτυπάνε πολίτες που τους πληρώνουνε;
Κυρ- Δένδια , σας έχω τα πρώτα αντικοινωνικά κ...παιδα που πρέπει να συλλάβετε εδώ. Τί λέτε;

Μετά η πάνσοφη ηγεσία Παυλόπουλου (υπουργός στον οποίο υπάγεται το Δημοσίας Τάξεως, ας μην το ξεχνάμε), βρήκε ότι το θέμα είναι το νομικό πλαίσιο για το άσυλο. Μόνο που όποιος ξέρει να διαβάζει ελληνικά, στον οποίο είναι γραμμένο το όλο πλαίσιο του ασύλου, μπορεί να διαβάσει , ότι ο νόμος προβλέπει την αυτεπάγγελτη, χωρίς άδεια του σχετικού πανεπιστημιακού οργάνου, επέμβαση της αστυνομίας στον χώρο του ασύλου όταν τελούνται εντός αυτού αυτόφωρα κακουργήματα ή εγκλήματα (δηλαδή κακουργήματα, αλλά και πλημμελήματα) που στρέφονται κατά της ζωής.
Επομένως το μόνο που έχει να κάνει η αστυνομία, όταν βλέπει ότι τελείται κακούργημα, είναι να διατάξει τη διμοιρία, ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ να επέμβει μέσα στην πανεπιστημιακή περιοχή. Και κακούργημα είναι και όταν μια μόνο πέτρα απειλείσει τη ζωή ενός πολίτη ένστολου ή μη. Οπότε οι ανοησίες περι ανάγκης κατάργησης του ασύλου, είναι μόνο για τους αγράμματους και για να βρεθεί ένας αποδιοπομπάιος τράγος για τις πομπές της εκάστοτε κυβερνήσεως. Δυστυχώς είναι ένα θέμα, ίσως, τακτικής της αστυνομίας ή πολιτικής της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας της να αφήνει να εξελίσσονται κάποια επεισόδια, ενώ μπορεί να τα αποτρέψει ή να τα σταματήσει. Επωφελείται έτσι από την εύλογη αγανάκτηση των πολιτών για να επιρρίψει την ευθύνη στο πανεπιστημιακό άσυλο και στην ελευθερία των διαδηλώσεων.

Σε μια κοινωνία που οι πολίτες απλά στέκονται παθητικοί θεατές, αχρείοι όπως τους ονόμαζε ο Αριστοτέλης, τέτοιους ηγήτορες θα έχουμε να ηγεμονεύουν. Σε μια κοινωνία που ανεχόμαστε τη Βλακεία ως κυρίαρχη άποψη , επειδή τη συνηθίσαμε, Μαρκογιαννάκηδες και Παυλόπουλους θα έχουμε να μας διαφεντεύουν. Σε μια κοινωνία που ανέχεται τους Δένδιες, αντί να τους φασκελώνει, τέτοιες απόψεις θα επιβάλλονται.


Το να είναι ανίκανος κάποιος δεν είναι κακό. Όμως το να επιμένει να μας επιβάλλει την ανικανότητά του ως αρετή , αυτό είναι η χειρότερη μορφή ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα, Μαρτίου 16, 2009

Σχετικά με το θέμα του υιού Βουλγαράκη

Σχετικά με το χαρακτηρισμό που έδωσε στο στατους του στο facebook ότι "ο κάθε δημοσιογράφος είναι π...ς γιος" αλλά χωρίς τις τελίτσες, δηλώνουμε ότι δεν μας κάνει καμία εντύπωση.
Ο πατέρας του (υπουργός υποκλοπών vodafone, απαγωγές Πακιστανών από CIA στην Ελλάδα) αυτή την ανατροφή του έδωσε, έτσι εκφράζεται το παιδάκι. Βέβαια με τόσες σχέσεις αγαθές που είχε η μητέρα του παιδιού, ιδαίτερα με τη μονή Βατοπεδίου, μας κάνει εντύπωση , πως έφτασε εκεί. Ίσως να φταίει το ότι η οικογένεια Βουλγαράκη περνάει οικονομικά δύσκολα, για αυτό και ο πρωην υπουργός πατέρας έφτασε μέχρι τις offshore εταιρείες, προκειμένου να γλιτώσει μερικά χρήματα από την Εφορία, για τον κανακάρη του.
Κρίμα γιατί ένα παιδί μιας οικογένειας-ΚΟΣΜΗΜΑ για την ελληνική κοινωνία, παρεκτράπει. Εμείς απλά θα παραθέσουμε και ένα βίντεο με τον πατέρα του, από τις καλές στιγμές, για να θυμηθούμε ξανά.

Τέλος να μη ξεχάσουμε να φασκελώσουμε όλους όσους θα ξαναψηφίσουν τον ξεφτίλα πατέρα ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ.

Διαβάστε περισσότερα...