Τετάρτη, Αυγούστου 12, 2009

Θα πούμε το δελφίνι... δελφινάκι

Εξαφανίζεται με ταχύτατους ρυθμούς από τη Μεσόγειο, ένα θαλάσσιο περιβάλλον που υποβαθμίζεται διαρκώς. Αν δεν θέλουμε να χάσουμε το Κοινό δελφίνι για πάντα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επιβίωσή του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΧΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ: Ο έξυπνος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Κινδυνεύον.

ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ: Δεν υπάρχει ποσοτική εκτίμηση, καθώς δεν έχει γίνει ποτέ ακριβής καταγραφή του πληθυσμού του. Σύμφωνα με θεωρητικές εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ζουν 750 έως 4.200 κητώδη αυτού του


είδους. Την τελευταία δεκαετία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο πληθυσμός του μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ: Γύρω στα 30 - 35 χρόνια.

ΑΠΕΙΛΕΣ: Η υπεραλίευση και κατά συνέπεια η μείωση της τροφής είναι η κυριότερη απειλή του είδους. Ο άνθρωπος παραμένει έως σήμερα o σημαντικότερος εχθρός του. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θαλάσσια μόλυνση (οι πλαστικές σακούλες ευθύνονται για αρκετούς πνιγμούς) με τις τοξικές ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό του (ένα μέρος περνάει μέσω του θηλασμού και στις επόμενες γενιές) και βλάπτουν το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό του σύστημα. Σε όλα αυτά προστίθεται και η ηχορύπανση που δυσχεραίνει την επικοινωνία του με την υπόλοιπη αγέλη -εξαιτίας των σόναρ των σκαφών-, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζονται και να χάνονται από τις ομάδες τους.

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΣΩΘΕΙ: Παίζει σημαντικό ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Τρώει τα πιο αδύναμα και ασθενικά ψάρια, εμποδίζοντας την εξάπλωση επιδημιών και διατηρώντας τους πληθυσμούς τους υγιείς. Το ίδιο αποτελεί τροφή για άλλα είδη, όπως φάλαινες και καρχαρίες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Γύρω από το νησί Κάλαμος του Ιονίου, περιοχή που ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα Κοινά δελφίνια αφθονούσαν. Δέκα διεθνείς και τρεις ελληνικές ερευνητικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, από 150 που υπήρχαν το 1998, απέμειναν μόνο 15 το 2007. Κύρια αιτία; Η υπεραλίευση.

Tο όνομά του ήταν κυριολεκτικό. Του δόθηκε από τον Αριστοτέλη και σήμαινε ότι είναι το πιο κοινό είδος δελφινιού στα πελάγη μας, από την αρχαιότητα ακόμα. Μόνο που τώρα το όνομα πρέπει να αλλάξει. Αν θέλουμε να κυριολεκτούμε, πρέπει να το μετονομάσουμε σε «σπάνιο» ή καλύτερα «κινδυνεύουν». Αιτία δεν είναι άλλη από τη δραματική μείωση του πληθυσμού του στη Μεσόγειο την τελευταία πεντηκονταετία - γεγονός που το κατέταξε στην «Κόκκινη Λίστα» του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Διαφύλαξη του Περιβάλλοντος (IUCN).

Τα Κοινά δελφίνια, μαζί με τα Ρινοδέλφινα και τα Ζωνοδέλφινα, αποτελούν τα τρία είδη μικρών δελφινιών που συναντάμε τακτικότερα στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες. Οι πρακτικές των ψαράδων, όμως, τους «παίρνουν την τροφή από το στόμα» υπεραλιεύοντας και πληγώνοντας ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο οικοσύστημά τους. Τακτική που οδηγεί στην εξαφάνιση της τροφής τους, ενώ ενίοτε μπλέκονται και στα δίχτυα και πεθαίνουν. «Παράπλευρες» απώλειες που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν, καθώς τα Κοινά δελφίνια δεν αποτελούν πρόβλημα για τον άνθρωπο ή την παράκτια αλιεία και προτιμούν συνήθως τα βαθιά νερά, μακριά από τις ακτές.

Αυξημένη νοημοσύνη

Κοινωνικά ζώα, δεν αγαπούν τη μοναξιά, γι' αυτό και κυκλοφορούν σε αγέλες. Υπερκινητικά και ζωηρά, φημίζονται για την εξυπνάδα τους - οι έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός τους είναι πιο μεγάλος και πιο σύνθετος από τον ανθρώπινο. Το βιολογικό τους «σόναρ», που βρίσκεται στο καμπύλο μέτωπό τους, είναι το σύστημα που τα βοηθά να προσανατολίζονται, να βρίσκουν τροφή (σαρδέλα και γαύρο τα αγαπημένα τους) και να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Όπως έχουν δείξει επιστημονικές έρευνες, τα Κοινά δελφίνια δημιουργούν τρισδιάστατες εικόνες στον εγκέφαλό τους. Οι ήχοι που εκπέμπουν έχουν μεγάλη εμβέλεια, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος «ομιλίας» τους. Σφυρίγματα, κρότοι και θόρυβοι που παράγουν με τα σαγόνια τους βρίσκουν θέση στην… καθημερινή τους επικοινωνία. Η ακοή τους είναι εξαιρετική.

Αντίθετα, η όραση δεν είναι το δυνατό τους σημείο, ενώ παρατηρείται και πλήρης απουσία οσφρητικού συστήματος. Είναι κομψά ζώα, με μυτερό ρύγχος και λεπτό σώμα, που φτάνει το 1,5 με 2 μέτρα και τα 70 με 100 κιλά. Μετά τα πέντε χρόνια μπαίνουν σε ηλικία αναπαραγωγής, με τη θηλυκιά να γεννά κάθε 2 - 3 χρόνια ένα μόνο μικρό, μετά από κύηση 10 - 11 μηνών.

Τα Κοινά δελφίνια είναι ιδιαίτερα στοργικοί γονείς και οι επιστήμονες λένε ότι μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αφοσίωση και φροντίδα, που μοιάζει ανθρώπινη. Το νεογνό, που πλησιάζει το ένα μέτρο μήκος, θηλάζει για αρκετό διάστημα και μένει προσκολλημένο στη μητέρα του για 3 - 6 έτη. Η μητέρα του, τέλος, επαναλαμβάνει μια συγκεκριμένη μελωδία, διαφορετική από κάθε άλλη, που το μικρό αποτυπώνει και κρατάει στην υπόλοιπη ζωή του σαν το προσωπικό του χαρακτηριστικό.

ΔΥΟ - ΤΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

•Το Κοινό δελφίνι (Delphinus delphis) αναπνέει με πνεύμονες και διατηρεί, όπως ο άνθρωπος, σταθερή θερμοκρασία σώματος, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το σώμα του καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα λίπους, το οποίο του προσφέρει μόνωση και το βοηθά στην κολύμβηση.

•Δεινός κολυμβητής, ξεπερνά σε ταχύτητα τα 50 χλμ./ώρα. Καταδύεται συνήθως για μερικά δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά (έχει το λιγότερο χρόνο αντοχής από τα υπόλοιπα δελφίνια), αλλά μπορεί να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια μέχρι και 5 λεπτά - και αυτό σε βάθη ακόμη και 300 μέτρα.

•Δεν κοιμάται ποτέ, αλλά ξεκουράζει εναλλάξ τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του, ώστε, όταν το ένα ησυχάζει, το άλλο να εξασφαλίζει την αναπνοή. Και αυτό επειδή στο δελφίνι η αναπνοή δεν είναι ακούσια όπως σ' εμάς: πρέπει να… σκεφτεί πρώτα για να αναπνεύσει. Εκείνες τις ώρες τα βλέπουμε να κολυμπάνε αρκετά σιγά στην επιφάνεια της θάλασσας, πάντα σε κοπάδι, με έναν οδηγό που παραμένει ξύπνιος για να τα οδηγεί και να τα προειδοποιεί σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

•Το Kοινό δελφίνι ζει σε κοπάδια των δέκα έως δεκαπέντε ατόμων, που συχνά συνενώνονται σε μεγαλύτερες αγέλες. Είναι γνωστή η αλληλεγγύη που υπάρχει στα μέλη της ομάδας. Αν ένα δελφίνι τραυματιστεί, τα υπόλοιπα το στηρίζουν, για να μπορεί να μείνει στην επιφάνεια και να αναπνέει.

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια την Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγο, μέλος της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», και τον Γιώργο Παξιμάδη, υπεύθυνο Θαλάσσιων Προγραμμάτων WWF Ελλάς.

Tης ΤΟΥΣΑΣ ΖΑΠΠΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Αγοράζουμε και τουρκικά λεωφορεία...

Αγοράζουμε τουρκικά λεωφορεία, ενώ την ίδια στιγμή κλείνει η κρατική ΕΛΒΟ (ελληνική βιομηχανία οχημάτων) !

Η εθνική πολιτική δεν είναι ένα θέμα που μένει μόνο στους εξοπλισμούς οπλικών συστημάτων και στην άσκηση εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αλλά αφορά και την οικονομία και τον τρόπο διαχείρισης του διαθέσιμου εθνικού – κρατικού χρήματος.
Η σημερινή κυβέρνηση παραβίασε ΚΑΙ αυτόν τον τομέα, μείζονος εθνικής σημασίας, ιδιαίτερα, αφού έχει να κάνει με παραγγελία της οποίας ανάδοχος (στο μεγαλύτερο μέρος) κρίθηκε μία τουρκική εταιρεία κατασκευής και όχι κάποια υπάρχουσα ελληνική!!!
Έτσι, παραγγείλαμε ως κράτος 160 λεωφορεία από τη ΜΑΝ και...

η συνέχεια εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορές για διακοπές στην Κέρκυρα

To universalreporters.blogspot.com, σας εξασφαλίζει δύο προσφορές για αυγουστιάτικες διακοπές στην Κέρκυρα μόνο με 40 ευρώ το δίκλινο!!!

Προσφορά Νο 1:
Ενοικιαζόμενα δωμάτια στις ξακουστές Μπενίτσες της Κέρκυρας για τις καλοκαιρινές σας διακοπές μόνο με 40 ευρώ!

Τώρα, μπορείτε να περάσετε αξέχαστες στιγμές με την πάρεα ή την οικογένεια σας στη μοναδική Κέρκυρα! Η προσφορά ισχύει για τους αναγνώστες του universalreporters.blogspot.com και είναι για λίγες μέρες ακόμη...

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται...

...10 χλμ από το κέντρο της πόλης, 150 μέτρα από τη θάλασσα, σε ενα ήρεμο περιβάλλον που κυριαρχεί η πράσινη βλάστηση και ο κερκυραϊκός ελαιώνας. Όλα τα δωμάτια είναι δίκλινα, περιποιημένα και καθαρά και διαθέτουν ατομικό λουτρό, air-condition, ψυγείο και tv. Eπίσης, έχουν όλα μπαλκόνι με υπέροχη θέα στη θάλασσα!
τηλ.επικοινωνίας: 26610-72181, 26610-28510

e-mail: akard7@gmail.com
υπεύθυνος επικοινωνίας: Αλέξανδρος Καρδάμης

Προσφορά Νο 2:

Μόνο για 3 δωμάτια (2 δίκλινα ή 1 τρίκλινο) με κουζίνα, ψυγείο,tv, air-condition,μπαλκόνι και σε απόσταση μόνο 5 χλμ από το κέντρο, μόνο 40 ευρώ!!!
τηλ. επικοινωνίας: 26610-33703
υπεύθυνη επικοινωνίας : κυρία Παναγιώτα Σκιαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, Αυγούστου 11, 2009

NEA ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ-ΠΟΝΤΟΥ


Κάποτε ήτανε το καμάρι της Καλαμαριάς και των απανταχού Ποντίων. Ο Απόλλωνας όμως πέρασε πολύ δύσκολα στα οικονομικά του. Με ένα γήπεδο με μια κερκίδα μόνο, με τους φιλάθλους να μην τον ακολουθούν για τα δεδομένα της πολυπληθούς και εύπορης Καλαμαριάς, με διοικήσεις που δεν κατάφεραν να τον φέρουν κοντά στον κόσμο, έφτασε στο τέλος. Την απόφαση της απόσυρσης της ποδοσφαιρικής ομάδας από το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κατηγορίας έλαβε ομοφωνα χθες το Δ.Σ. της ΠΑΕ Απόλλωνας Καλαμαριάς.
Ήδη ξεκίνησαν...


... οι διαδικασίες για την απορρόφηση του Θερμαϊκού Θέρμης, ο οποίος αγωνίζεται στη Γ Εθνική Κατηγορία. Μάλιστα η νέα ομάδα θα ονομάζεται Απόλλων Πόντου, με έδρα την Καλαμαρια και θα αγωνίζεται από το νέο έτος στο βόρειο όμιλο της Γ' Εθνικής.
Τη θέση του Απόλωνα στη Β εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου , θα πάρει η Ρόδος ως πρώτη επιλαχούσα.
Καλή τύχη στον Απόλλωνα Πόντου λοιπόν.

Διαβάστε περισσότερα...

Διάσωση λαθρομεταναστών στο Αιγαίο



Λήψη από ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού ναυτικού. Καθημερινά καραβιές ολόκληρες περνάνε από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας. Αυτό αντιμετωπίζουν οι φύλακες και κάτοικοι των συνόρων μας. Έτσι για να παίρνουμε μια γεύση του τι γίνεται εκεί, όταν εμείς πάμε για μπανάκι...
πηγη www.olympia.gr/Roufianos.blogspot

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή, Αυγούστου 09, 2009

48 χρόνια πριν, πιο επίκαιρο από ποτέ


Δυνατοί στίχοι που κάθε άνθρωπος, κάθε συλλογικότητα , κάθε κόμμα θα έπρεπε να έχει ως σύνθημα...

Διαβάστε περισσότερα...

Γ.Μανώλης: "Μας υποχρεώσανε να αθωώσουμε βουλευτές"

Ανοιχτά και με σαφή τρόπο ο Γ. Μανώλης, στη συνέντευξή του αποκαλύπτει ότι υποχρεώθηκε να ψηφίσει την απαλλαγή των λεγόμενων βατοπεδινών της κυβέρνησης, καθώς και του Αριστοτέλη Παυλίδη. "Κάποιοι μας υποχρέωσαν να ψηφίσουμε την απαλλαγή τους για να μην πάνε να δικαστούν", τόνισε και βάλλοντας κατά του Ευ. Αντώναρου τόσο για το τελεσίγραφο προς τον ίδιο "φύγε ή ρίξε μας", όσο και για την αντιμετώπιση της επιστολής των 16, τον χαρακτήρισε "επικίνδυνο για τη συνοχή της παράταξης.


Όσο για την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ., ύστερα από μία εκλογική ήττα, ο Γ. Μανώλης εμμέσως πλην σαφώς βλέπει να ανοίγει η πόρτα εξόδου για τον Κ. Καραμανλή. "Στις μεγάλες παρατάξεις πάντα υπάρχει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και πάντα βρίσκονται λύσεις", αναφέρει, ενώ διαμηνύει σε όσους τον επικρίνουν για την "αποσχιστική" συμεριφορά του και τον προειδοποιούν ακόμη και με διαγραφή, "το φύγε ή ρίξε μας να το πουν σε όσους κατηγορούνται για σκάνδαλα, δεν μπορεί να με διώξει κανένας από την παράταξη και δεν θα με διώξει".
ΠΑΣΟΚ: Έκθετο το επιτελείο Κ. Καραμανλή
Η νέα παρέμβαση Μανώλη έφερε ικανοποίηση στην Ιπποκράτους, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν ότι οι προσωπικές βολές του βουλευτή Αργολίδας κατά των συνεργατών του πρωθυπουργού εκθέτουν τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή για μία ακόμη φορά.
"Προκύπτει μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του", ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ με σ/ξή του στη Real News ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμά ότι μετά τις εκλογές ο Κ. Καραμανλής θα εγκαταλείψει τα ηνία του κόμματος, αφού "στη Ν Δ. βάζουν το όριο ανάμεσα στην ήττα και την πανωλεθρία".
πηγή:enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Παραιτήθηκε μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Κολεγίων

«Στο βωμό του χρήματος δεν επιτρέπεται να θυσιάζονται τα πάντα», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου των Κολεγίων ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Θ. Φορτσάκης.Στην επιστολή του κ. Φορτσάκη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο καθηγητής καταγγέλλει τον αποκλεισμό του από τις συνεδριάσεις της επιτροπής και προσπάθειες περιορισμού του έργου της σε κτιριακό και λοιπό τεχνικό έλεγχο. Όπως αναφέρει, από τον Οκτώβριο του 2008 κλήθηκε να συμμετάσχει μόνο σε μια άτυπη συνεδρίαση, στις 14 Ιουλίου, παρόλο που η Επιτροπή συνεδρίασε άτυπα πολλές φορές. Όταν εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη νομιμότητα των διατάξεων που αφορούν στα κριτήρια για τα κολέγια, η άποψή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Τέλος, πληροφορήθηκε ότι η θέση του προτάθηκε από την Επιτροπή σε άλλους συναδέλφους του, χωρίς να έχει ζητηθεί η παραίτησή του και χωρίς να την έχει υποβάλει ο ίδιος.

Ο κ. Φορτσάκης σημειώνει ότι οι θέσεις του «δεν απορρέουν από πρόθεση ή διάθεση ιδεοπολιτικής αντιπαράθεσης» με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε όμως ότι το υπουργείο Παιδείας «δεν επιτρέπεται να απεκδυθεί την εξουσία αλλά και την υποχρέωσή του να διασφαλίζει στους διδασκόμενους την ελάχιστη απαιτούμενη ποιότητα σπουδών». Η παραίτηση Φορτσάκη έρχεται σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για το υπουργείο, το οποίο πρέπει να ολοκληρώσει τον έλεγχο για να δοθούν οι άδειες λειτουργίας των 33 κολεγίων μέχρι την 31η Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, η ΠΟΣΔΕΠ ζητά από τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει τις διατάξεις που αφορούν τα κολέγια και προειδοποιεί για κινητοποιήσεις των ΑΕΙ το φθινόπωρο. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει πως η αδειοδότηση των «ιδιωτικών, καθαρώς κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» θα δοθεί από επιτροπή που απαρτίζεται από ανθρώπους της παραπαιδείας και των υπουργικών κύκλων. Χαρακτηρίζει «ιλαροτραγωδία» τη διαδικασία ελέγχου και εντοπίζει στο σχετικό νόμο στοιχεία «αντισυνταγματικότητας, εξάρτησης και υποτέλειας». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η παρουσία των ελάχιστων πανεπιστημιακών στην Επιτροπή είχε δημιουργήσει σοβαρότατα εμπόδια στην υλοποίηση των εντολών του υπουργού και της κυβέρνησης για άμεση και χωρίς προσχήματα χορήγηση αδειών λειτουργίας με εικονικούς ελέγχους, πράγμα που είχε οδηγήσει στην περιθωριοποίησή τους και στον εξαναγκασμό σε παραίτησή τους, όπως παραστατικότητα δείχνει η επιστολή Φορτσάκη».
πηγή: tvxs

Διαβάστε περισσότερα...