Παρασκευή, Απριλίου 24, 2009

Σκάνδαλο υποκλοπών Vodafone

Η πρώτη δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση των θυμάτων των τηλεφωνικών υποκλοπών του 2005.Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρεώνει τη Vodafone να καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ στη δημοσιογράφο Μαρίνα Μεϊντάνη, λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη. Καταδικάζει δε την εταιρία για «παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων».Το όνομα της δημοσιογράφου υπήρξε στη λίστα των θυμάτων των τηλεφωνικών υποκλοπών...
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι αυτή είναι η πρώτη ΕΠΙΣΗΜΗ παραδοχή ότι η εταιρεία , για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους, παρακολουθούσε συνδιαλέξεις μέχρι και του πρωθυπουργού. Τώρα γιατί ακυρώθηκε το πρόστιμο των 76 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία , δεν μπορέσαμε να το καταλάβουμε, ειδικά όταν τα δικαστήρια αποδέχονται ότι υπέκλεπτε συνδιαλέξεις, παραβιάζοντας τόσο το απόρρητο των επικοινωνιών, όσο και προσωπικά απόρρητα!!!
Αλήθεια για την ... "αυτοκτονία" Τσαλικίδη θα δει κάτι άλλο το φως της δημοσιότητας;

Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το δάνειο 20 εκατ. Ευρώ

Ο δήμος Θεσαλονίκης ξεκίνησε τις διαδικασίες για το δάνειο 19,5 εκατ. ευρώ που θα πάρει. Η συγκεκριμένη απόφαση που άναψε φωτιές στην αίθουσα συνεδριάσεων, γίνεται επίσημα γιατί υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων αλλά και του τέλους του 2% που επιβάλλεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Αντιδράσεις
Προσχηματική χαρακτήρισε ο δημοτικός σύμβουλος της “Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη” Παναγιώτης Αβραμόπουλος την επίκληση από πλευράς δημοτικής αρχής της μείωσης των δύο τελών. “Στο δημοτικό προϋπολογισμό τα ποσά που είχαν εγγραφεί ως έσοδα από τις συγκεκριμένες πηγές δεν ξεπερνούν τα 4,3 εκατ. ευρώ. Εξάλλου τα τέλη αυτά δεν καταργούνται, αλλά μειώνονται και επιπλέον η κυβέρνηση, την οποία τόσο συχνά επικαλείται ο δήμαρχος, δεσμεύτηκε ότι θα αντικαταστήσει τους πόρους αυτούς με άλλους, που θα κατευθυνθούν προς τους ΟΤΑ”, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας ότι είναι ευρέως γνωστό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα με τις “μαύρες τρύπες” που προκλήθηκαν από τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης αλλά και τις σπατάλες στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος.
“Πρέπει κάποια στιγμή η διοίκηση να απαντήσει ευθέως ποιους και τι θα πληρώσει με τα 19,5 εκατ. ευρώ που δανείζεται. Θα πληρώσει τις ανοικτές τρύπες είτε από το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής είτε από την υπόθεση της υπεξαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών ή κάτι άλλο;”, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Λευτέρης Παπαδόπουλος, καλώντας τη δημοτική αρχή να “νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου, περιστέλλοντας τις σπατάλες που γίνονται σε καταγγελλόμενες εκδηλώσεις”. “Ολόκληρη η χώρα κινείται στη λογική του δανεισμού, δυστυχώς ομοίως πράττει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης είναι υποθηκευμένος στους ʽπειρατέςʼ του λαού, δηλαδή στις τράπεζες”, σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Τώρα” Αγάπιος Σαχίνης.
“Με τη λήψη του δανείου ανατράπηκαν στην πράξη οι ισχυρισμοί της διοίκησης περί δήθεν οικονομικής ευρωστίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Όσα ισχυρίζονταν αποδεικνύονται ʽφούμαραʼ”, επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας” Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Ο ίδιος συνέδεσε ευθέως τη σύναψη δανείου με τις υποθέσεις κακοδιοίκησης που αποκαλύφθηκαν στη διεύθυνση ταμειακής υπηρεσίας του δήμου και κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ως “αναξιόπιστη”.
Η απόφαση για τη σύναψη του νέου δανείου ελήφθη με τη θετική ψήφο των μελών της διοίκησης αλλά και αυτών της παράταξης του ΛΑΟΣ, ενώ οι αιρετοί των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει ήδη από την έναρξη της επίμαχης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Μετρό μέχρι και την Καλαμαριά


Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες ξεκινά ο διαγωνισμός για την επέκταση προς την Καλαμαριά, με μήκος 5 χλμ και πέντε νέους σταθμούς. Οι σταθμοί θα είναι : Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα. Μάλιστα στο σταθμό της Μίκρας θα υπάρχει και παρκινγκ 1000 αυτοκινήτων.

Το έργο θα αντλήσει πόρους 300 περίπου εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ (στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλον) και μάλιστα με δυνατότητα επέκτασης μέχρι περίπου τα 370 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κύριος Σουφλιάς, ίσως ο μόνος πραγματικά δραστήριος και παραγωγικός υπουργός της σημερινής κυβέρνησης, είπε: "Εξαγγελίες που για δεκαετίες παρέμεναν ανεκπλήρωτες, γίνονται πλέον πράξη και επιτέλους οι προσδοκίες των Θεσσαλονικέων για καλύτερη ποιότητα ζωής , γίνονται πραγματικότητα."

Μάλιστα έκανε λόγο και για μελέτες επέκτασης προς Σταυρούπολη με πέντε σταθμούς , προς Κορδελιό αλλά και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία".

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, Απριλίου 21, 2009

G8: Παγκόσμια στρατηγική για τα τρόφιμα

Στο τέλος της συνόδου για την ασφάλεια των τροφίμων οι υπουργοί γεωργίας των 8 ισχυρότερων κρατών, συμφώνησαν για μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή, προκειμένου να λυθεί το επισιτιστικό πρόβλημα 1 και πλέον δισεκατομμυρίων ανθρώπων. "Η ασφάλεια και τα θέματα επάρκειας τροφίμων για τον πληθυσμό του πλανήτη θα είναι στην πυρήνα της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας πλέον" ήταν η κατακλείδα του κειμένου που θα αποτελέσει οδηγό για τα αγροτικά θέματα στη σύσκεψη των G8 του Ιουλίου στη Σαρδηνία.
Oι υπουργοί γεωργίας των Η.Π.Α., Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας, Καναδά και Ρωσίας ζήτησαν να γίνει μια μελέτη για τη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου συστήματος αποθήκευσης τροφίμων, που θα χρησιμοποιείται για τους λαούς που λιμοκτονούν αλλά και για έκτακτες ανθρωπιστικές ανάγκες που προκύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα...

Η παγκόσμια κρίση απαιτεί παγκόσμια διακυβέρνηση (;)

"..είτε η διακυβέρνηση θα παγκοσμιοποιηθεί είτε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα γίνει λιγότερο παγκόσμιος.."

Το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο αναδημοσιεύεται από τους Financial Times :


"Ορισμένες κρίσεις προκαλούν υστερίες. Αλλες καθαρίζουν το μυαλό και βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση. Αυτή που ζούμε σήμερα έχει προκαλέσει και τα δύο. Εδώ και μήνες, οι Financial Times δημοσίευσαν σειρά άρθρων και αναλύσεων γύρω από το μέλλον του καπιταλισμού.
Πλέον, είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκεφαλαιώσουμε τα συμπεράσματα από αυτή τη συζήτηση. Είναι γεγονός ότι η κρίση αυτή δεν έχει προηγούμενο, όσον αφορά την παγκοσμιότητά της, τόσο σε επίπεδο αιτίων όσο και όσον αφορά στις συνέπειές της. Διδαχτήκαμε, με μεγάλο κόστος, την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας - και ειδικά των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Παράλληλα, ανακαλύψαμε πάλι κάποιες παλιές αλήθειες.
Οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται πάντοτε ορθολογικά, αλλά κάνουν λάθη και παρασύρονται από την ευφορία που ενίοτε νιώθουν. Για τον λόγο αυτό, οι... αγορές δεν αυτορυθμίζονται σε κάθε περίπτωση. Οσο για τις αγορές που δεν υπόκεινται σε καμία ρύθμιση, ενδεχομένως θα λειτουργήσουν αρνητικά και όχι θετικά για τις κοινωνίες.
Βεβαίως, όλες αυτές οι κατηγορίες αφορούν τους καπιταλιστές και όχι τον καπιταλισμό, ο οποίος εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές. Ενώ, λοιπόν, η μέχρι πρότινος κυρίαρχη αντίληψη ότι ο πιο χαλαρός έλεγχος είναι πάντοτε καλύτερος αποδείχτηκε λανθασμένη, οι βασικές αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας της αγοράς -τα δικαιώματα ατομικής ιδιοκτησίας, το έξυπνο και δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο και η δημοκρατική πολιτική- παραμένουν ακλόνητες.
Αδυναμία.
Η χειρότερη κρίση του καπιταλισμού εδώ και 70 χρόνια δεν έφερε στην επιφάνεια κάποιο εναλλακτικό όραμα για την κοινωνία. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι το ισχύον εθνικό πλαίσιο εποπτείας των αγορών αδυνατεί να διαχειριστεί ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στο εσωτερικό των χωρών είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων να σώσουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο από την κατάρρευση. Σε αντάλλαγμα, οφείλουν να απαιτήσουν το δικαίωμα να περιορίζουν τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και να ευθυγραμμίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν με τα συμφέροντα των κοινωνιών. Οσες από αυτές ρισκάρουν και χάνουν, πρέπει να διαγράφονται μέσω της χρεοκοπίας τους, χωρίς όμως να παρασύρουν και άλλους μαζί τους.Η χρεοκοπία είναι, άλλωστε, συνώνυμη με τον καπιταλισμό: Αναγκάζει τον καθένα να αναλαμβάνει το κόστος των ενεργειών και επιλογών του. Ομως, η ανικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να διαχειριστούν τις διεθνείς αγορές, κατέστησε δυνατό για τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους να αποφύγουν την έκθεσή τους σε αυτόν τον καπιταλισμό. Καθώς οι αγορές παγκοσμιοποιούνταν, οι εθνικοί κανόνες δεν μπορούσαν να αποτρέψουν ορισμένες επιχειρήσεις από το να γίνουν πολύ μεγάλες για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν. Ταυτόχρονα δε, οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις έγιναν τόσο μεγάλες ώστε ήταν αδύνατο να διασωθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις, για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.
Το μεγαλύτερο ερώτημα που έχει ανακύψει αφορά τη διαχείριση αυτής της αντίφασης. Το σημερινό μοντέλο των παγκόσμιων αγορών και των εθνικών κυβερνήσεων δεν είναι βιώσιμο. Ετσι, λοιπόν, είτε η διακυβέρνηση θα παγκοσμιοποιηθεί είτε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα γίνει λιγότερο παγκόσμιος. Μια υποχώρηση από τις αρχές της παγκοσμιοποίησης θα ήταν επώδυνη οικονομικά.
Με βάση δε το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, θα οδηγούσε σε ένταση της καχυποψίας και ενίσχυση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη. Οι ηγέτες του κόσμου είναι υποχρεωμένοι να αποτρέψουν τις χειρότερες συνέπειες μιας κρίσης την οποία δεν κατάφεραν να προλάβουν.

Διαβάστε περισσότερα...