Τρίτη, Ιουνίου 22, 2010

Διαδηλώνοντας για μια Α.Ε.

Κάθε σχεδόν απόγευμα του Ιουνίου, καμιά 250-300 οπαδοί του Ηρακλή, διαμαρτύρονται για την απόφαση υποβιβασμού της ομάδας τους, κάνοντας πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές είναι κατα 90% παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, κυρίως γυμνάσιο και λύκειο, χωρίς να λείπουν και τα παιδιά του δημοτικού. Δεξιά και αριστερά της πορείας, θα δούμε κάποιους ελάχιστους ηλικίας 40-60 ετών, ενώ μπροστά είναι μια 15αδα ηλικίας 25-30 χρονών που δίνουν το τέμπο.

Το σύνθημα "η πόλη θα καεί-η πόλη θα καεί, αν ο Ηρα πέσει στη Β'Εθνική", αντηχεί στην Εγνατία, την Εθνικής Αμύνης, την Τσιμισκή, την πλατεία Αριστοτέλους. Ταυτόχρονα το κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη είναι γεγονός. Μετά τις γυμνές ποδηλατοδρομίες , η πόλη βρήκε ένα νέο φτηνό τρόπο να περνάει τα βράδια του Ιουνίου, μια και το Μουντιάλ αυτό , δε μας κρατάει και καθηλωμένους.

Μιλάμε με τους αστυνομικούς που για άλλη μια φορά τρέχουν κακήν-κακώς , να κλείσουν τους δρόμους για να διαδηλώσουν οι οπαδοί του Ηρακλή.
"Έχουν άδεια από την ασφάλεια, να διαδηλώσουν; Έχουν ανακοινώσει δρομολόγιο οι διαδηλωτές;"
"όχι ρε φίλε. σε αυτήν τη χώρα ο καθένας κάνει ότι θέλει. 100 άτομα είναι."

Όταν τον ξαναρωτάμε και αφού δεν υπάρχει άδεια για διαδήλωση, γιατί κάθε απόγευμα η αστυνομία αποκλείει το κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην ουσία περιφρουρεί το μπάχαλο, αντι να τσιμπησει μερικούς όταν οι πρώτοι κάδοι αρπάζουν φωτιά, η απάντηση είναι : "εμείς μαζί σου. Καλή ερώτηση. Στον διευθυντή μας πέστα."

Πάμε παρακάτω, η διαδήλωση απαρτίζεται από 250-300 περίπου άτομα. Η σύνθεση της , όπως σας την περιγράψαμε στην αρχή του άρθρου. Ανάμεσα στα παιδιά και κάτι κοριτσάκια με αυτοκόλλητα "gruppo autonomo". Στην Παύλου Μελά, 2-3 μηχανάκια, ανοίγουν τις μπαγκαζιέρες τους και δίνουν κράνη μοτοσικλετιστών σε 2-3 πεζούς τύπους που τα φοράνε και οι πρώτοι κάδοι σκουπιδιών μετακινούνται στη μέση της Τσιμισκή.
Στην Αγ.Σοφίας με Τσιμισκή, αρχίζουν να καίγονται κάδοι σκουπιδιών , ενώ υπάρχουν και διαπληκτισμοί και εντάσεις με τους περαστικούς. Με την εμφάνιση των πρώτων αστυνομικών στην Αγ.Σοφίας, το μπλοκ στη κεφαλή διαλύεται. Δεκάδες πιτσιρίκια με τα κασκολ του Ηρακλή, τρέχουν αλαφιασμένα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι μεσήλικες που βρίσκονται στην πορεία, χωρίς κανένα διακριτικό πάνω τους και πορεύονται πάνω στο πεζοδρόμιο (γιατί άραγε;), φωνάζουν στα πιτσιρίκια να σταματήσουν και να γυρίσουν πίσω. Ένας άλλος φωνάζει "γυρίστε πίσω προδότες. μην τους φοβαστε". Οι ίδιοι πάντως συνεχίζουν να πορεύονται από το πεζοδρόμιο και χωρίς διακριτικά του Ηρακλή. Δυο περαστικοί βγάζουν φωτογραφίες την πορεία, αλλά κάποιοι από τους επικεφαλείς, ενοχλούνται και ζητάνε να μην τους πάρουν στο πλάνο...
Το μπλοκ συγκροτείται ξανά μπροστά στην Αμερικάνικη πρεσβεία και ξανακατεβαίνει προς την Αριστοτελους. Ένας πιτσιρικάς βάζει με περηφάνια το κράνος που μάλλον του πήρε ο πατέρας του για να μην πάθει τίποτα όταν οδηγά το σκουτεράκι του. Αμέσως μετά την πληρώνουν δυο μικροί κάδοι απορριμάτων. Είναι και αυτό μια μορφή εκπαίδευσης.
Μετά από ενα-δυο δακρυγόνα, ο κύριος όγκος διαλύεται και κάποιοι τρέχουν στην πλατεία Ναυαρίνου. Οι υπόλοιποι , καμιά 20-30 άτομα, μένουν στην Τσιμισκή στο ύψος της Αριστοτέλους.

Απέναντί τους καμιά δεκαριά μηχανές της ομάδας Ζ ή ΔΙ.ΑΣ. θα σας γελάσω. Πίσω από τους μοτοσυκλετιστές , 4 οχήματα του Δήμου για να καθαρίσουν τις ζημιές. Οι εναπομέιναντες Ηρακλειδείς, παραμένουν εκεί και κρατάνε την Τσιμισκή κλειστή για κοντά 40 λεπτά. Τελικά διαλύονται, περνώντας ανάμεσα από τους μοτοσυκλετιστές και με τον επικεφαλής αστυνομικό να λέει : "Φύγετε και δε θα σας συλλάβουμε". Η συνέχεια θα δοθεί κλασικά έξω από τη Φιλοσοφική, στην Εθνικής Αμύνης και Εγνατία. Μετά από λίγο θα βαρεθούν και θα πάνε σπίτια τους και οι δήθεν αναρχικοί, που πολεμήσαν και σήμερα τις δυνάμεις καταστολής και τους συμβιβασμένους πολίτες, επαναστατώντας για το παράτυπο αίτημα μια ανώνυμης εταιρείας. Σημεία των καιρών...

Τελικά, μέχρι και τις 23.30, η Θεσσαλονίκη θα έχει παραλύσει στο παραλιακό μέτωπο.

Η ανθρώπινη βλακεία αναδείχθηκε και πάλι ανίκητη.








Διαβάστε περισσότερα...