Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2009

Πρόταση σχετικά με το ΕΣΠΑ-Μεγάλο Σκανδαλο


Αυτή τη στιγμή,τρέχουν προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αφορoύνε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους επιστήμονες. Τα συγκεκριμένα προγράμματα, πήραν παράταση λόγω εκλογών μέχρι Νοέμβριο 2009. Όμως υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τον τρόπο υλοποίσης και τις τράπεζες. Εξηγούμε με απλά λόγια:
Η διαδικασία που υπάρχει, χωρίς να έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμα, είναι να γίνεται η αίτηση ηλεκτρονικά, να αξιολογείται και να δίνεται κατα περίπτωση η έγκριση. Ως εδώ όλα καλά. Η παγίδα βρίσκεται παρακατω:
Για την αποδέσμευση των χρημάτων που θα έχουν εγκριθεί ως επιδότηση, πρέπει ο επαγγελματίας να έχει αποπληρώσει το σύνολο του εξόδου, να υπάρχει δηλαδή καταβολή στην τράπεζα του συνόλου του ποσού και ΜΕΤΑ να πάρει το ποσοστό της επιδότησης στα χέρια του!!!
Κάτι τέτοιο, φυσικά θα οδηγήσει τον κόσμο να πάρει νέα δάνεια απο τις Τράπεζες προκειμένου να μπορέσει να βρει ρευστό, με επιτόκια που με μια έρευνα που κάναμε , ποικίλει από 7 εως 11,5 %!!! Δηλαδή από τη μια έρχεται η πολυπόθητη βοήθεια για εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, από την άλλη περνάει πάλι η θηλιά των επιτοκίων για λεφτά που έτσι και αλλιώς το κράτος θα εχει εγκρίνει!
Προτείνουμε κάτι πολύ απλό που δεν κοστίζει τίποτα και διευκολύνει τη ζωή των συμπολιτών μας:


Στην ηλεκτρονική αίτηση να δίνεται ο τραπεζικός λογαριασμός των προμηθευτών και να πιστώνεται απευθείας από το κράτος, το ποσοστό της επιδότησης στις εταιρείες, σε περίπτωση εγκρίσεως.Εννοείται ότι θα ενημερώνεται για την ημερομηνία καταβολής από το ΕΣΠΑ, τόσο ο προμηθευτής , όσο και ο επιδοτούμενος. Έτσι ο μικρομεσαίος θα καλύπτει το ποσοστό που δεν επιδοτείται με ίδια μέσα, ή θα αναγκάζεται να πάρει δάνειο ΜΟΝΟ για αυτό το ποσοστό και όχι για το σύνολο.
Το εξοφλητικό τιμολόγιο,που θα εκδίδει η επιχείρηση κατόπιν αυτών, θα σημαίνει και το τέλος της όλης διαδικασίας.

*να σημειωθεί ότι όπως μας ενημερώσανε τραπεζικά υποκαταστήματα, επειδή στην ηλεκτρονική αίτηση υπάρχει πεδίο που ζητάει να δηλώσουμε την τράπεζα με την οποία θα συνεργαστούμε, αποτελεί δέσμευση του επιδοτούμενου!
Η συνεργασία μπορεί να είναι από απλή κατάθεση του ποσού επιδότησης σε λογαριασμό της συγκεκριμένης τράπεζας (κάτι ανώδυνο δηλαδή), εως και την υποχρεωτική λήψη δανείου από το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, σε περίπτωση έλλειψης ρευστού. Μάλιστα σε ερωτήσεις μας σχετικά με τα επιτόκια και τους όρους των δανείων, μας είπαν ότι θα εξειδικευτούν, μετά την έγκριση των προγραμμάτων!!!
Δηλαδή αφού κάποιος με κλειστά μάτια τους εμπιστευτεί, θα του εγκρίνουν ένα δάνειο όπως εκείνοι θέλουν, χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης από τον επιδοτούμενο.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα , καθώς το πρόγραμμα είναι στα μέσα και πολυς κόσμος έτοιμάζεται να εγκλωβιστεί.

Διαβάστε περισσότερα...

H ατάκα που έστειλε τον Σουφλιά

Κατά την παράδοση του υπουργείου περιβάλλοντος από τον κ. Σουφλιά στην κυρία Μπιρμπίλη, ο Σαρακατσάνος της είπε περίπου ότι το περιβάλλον είναι μια μόδα που δεν είναι το παν για να λυθούν τα προβλήματα ή κάτι τέτοιο παρόμοιο. Είχε απαξιωτικό και δασκαλίστικο ύφος για το περιβάλλον και για την ίδια τη νέα υπουργό.
Η απάντηση της κυρίας Μπιρμπίλη με το απλό ντύσιμο ήταν : "για εμάς του περιβάλλον δεν είναι μόδα αλλά συστατικό στοιχείο κάθε πολιτικής μας".
Τελικά,
καλά έκανε ο Σαρακατσάνος και την έκανε από την πολιτική. Ίσως κάποιες δεκαετίες πριν, να ήταν αξιόλογος στην πολιτική σκηνή. Πλέον όμως χρειάζονται πολιτικά μυαλά που να αντιλαμβάνονται γρήγορα το τι συμβαίνει και η κ. Μπιρμπίλη φαίνεται να αποτελεί τέτοια μονάδα. Θα κριθεί βέβαια , όπως όλοι από το έργο της.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2009

"Αντιεξουσιαστές στην εξουσία"!!!

Και όμως , αποτελούν λόγια του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.
Ενός Πρωθυπουργού που εμφανίζεται ακόμη περισσότερο αποφασισμένος να ανατρέψει τις παγιωμένες καταστάσεις, να κάνει πράξη την αξιοκρατία, να αλλάξει τα δεδομένα του κρατικού μηχανισμού.
«Δεν είμαστε απολογητές της διοικητικής εξουσίας … ο πολίτης θα μας ήθελε αντιεξουσιαστές στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά. «δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμα.
Οι πρώτες 100 ημέρες θα είναι καθοριστικές και περνάνε και γρήγορα», προειδοποίησε.
Σαν πρώτο βήμα έδωσε εντολή να γίνει καταγραφή της κατάστασης στα υπουργεία, προκειμένου με αυτά τα δεδομένα να συγκροτηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις.
Ακολούθως σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης θα ανακοινώσει τις ρυθμίσεις με τις οποίες θα δίνονται στη δημοσιότητα όλες οι υπουργικές αποφάσεις, μέχρι και το τελευταίο ευρώ του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να δοθεί ένα οριστικό τέλος στα φαινόμενα πολυνομίας, που επιτρέπουν διαφορετικές ερμηνείες της νομοθεσίας κατά το δοκούν
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της μείωσης της σπατάλης στο Δημόσιο για κομματικούς λόγους, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να ζητήσουν με τη σειρά τους την παραίτηση όλων των επιτροπών και την παράδοση έκθεσης προόδου των μέχρι σήμερα εργασιών τους.
Η απόφαση αυτή αφορά χιλιάδες επιτροπές και δεκάδες χιλιάδες άτομα που αμείβονται από αυτές.

«Τέρμα στους κολλητούς» και «αξιολόγηση παντού», ανέφερε σε άλλο σημείο.
( Και η αλήθεια είναι ότι το μυαλό μου πήγε κατευθείαν σε πολλούς… που εγκατέλειψαν τις πόλεις τους και συνωστίζονται στην Ιπποκράτους, διεκδικώντας … «εξασφάλιση».
Για να τους πει κάποιος να ξεχάσουν ότι ήξεραν!
Σήμερα το μεσημέρι συνάδελφος δημοσιογράφος γνωστής εφημερίδας έψαχνε στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορούσε να τα βρει γιατί …μετακόμισαν στην πρωτεύουσα!
Το έχω πει εδώ και πολύ καιρό , ότι το μεγάλο στοίχημα αυτής της Κυβέρνησης δεν είναι απλά η επιτυχία της σε ότι αφορά την καλύτερη διαχείριση ή την περισσότερη διαφάνεια, αλλά και η αλλαγή των δεδομένων που υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό.
Η αλλαγή και ανατροπή της λογικής που θεωρεί το δημόσιο κομματικό λάφυρο μετά από εκλογές και αποδέχεται διαδικασίες εξασφάλισης «μετρίων» σε βάρος ικανότερων συμπολιτών μας!)
Πρέπει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου ανήγγειλε την παρουσία εκεί του Συνηγόρου του Πολίτη προκειμένου να ενημερώσει άμεσα από πρώτο χέρι για την εμπειρία της ανεξάρτητης Αρχής από τα κακώς κείμενα της τελευταίας περιόδου και τις προτεραιότητες που αυτή θέτει.
Στην ίδια κατεύθυνση διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι συνεχώς σε επαφή με τους κοινωνικούς φορείς και κυρίως να έρθει σε κατάσταση διαρκούς λογοδοσίας προς τις ανεξάρτητες Αρχές, σε σχέση με τα πεπραγμένα της.
Ο Γιώργος συνεχίζει να … γράφει!
σχόλιο universalreporters: Mια εκπληκτική αρχή, γεμάτη ελπίδα. Με τόσες πρωτοβουλίες (λιγότερα υπουργεία, γεωγραφική κατανομή της εξουσίας και στη συμπρωτεύουσα, αλλαγή του υπουργείου δημόσιας τάξης σε προστασίας του πολίτη, κλήση να παραβρεθεί ο Συνήγορος του Πολίτη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να διορθωθεί το κακό πρόσωπο του κράτους, υπουργός εξωτερικών, προκειμένου να δείξει πόσο πολύ υπολογίζει τα συγκεκριμένα θέματα), ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη. Τόσο που φαίνονται ακόμη πιο λίγοι οι προηγούμενοι...

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, Οκτωβρίου 06, 2009

Το νέο οικονομικό επιτελείο

Η Λούκα Κατσέλη, είναι η νέα υπουργός Εθνική Οικονομίας. Η έμπειρη οικονομολόγος και σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη, φάνταζε και προεκλογικά ως η αξιόπιστη λύση για την οικονομία, και τελικά επελέγη από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίονου αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών που θα ασχολείται με την τακτοποίηση των δημοσιονομικών.
Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους και ας ελπίσουμε ότι οι καλές επιλογές θα συνεχιστούν.

Ελπίζουμε ότι σε καμιά περίπτωση δε θα δούμε ανθρώπους που στο παρελθόν πληγώσανε το ΠΑΣΟΚ, με τις συμπεριφορές τους τόσο κατα τη διακυβέρνηση Σημίτη , όσο και κατα την εσωκομματική αναταραχή που αντιμετώπισε ο κύριος Παπανδρέου. Πρόσωπα όπως η Βάσω Παπανδρέου και ο Στέφανος Τζουμάκας, παραδείγματος χάρη, με τη στάση και τις "ιστορικές τους ατάκες" στα μέσα ενημέρωσης, αποτελούν πρόσωπα αρνητικότατα φορτισμένα. Πιστεύουμε ότι ο νέος πρωθυπουργός θα δείξει σύνεση και σοφία στα κριτήρια επιλογής. Για αρχή πάντως τα πήγε περίφημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τραγουδάμε για την Παιδεία. Καλαμαριά


Η Ένωση Συλλόγων Γονέων των μαθητών του Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνει το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Σχολείων Δήμου Καλαμαριάς, το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009, στις 7μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμαριά. Στην εκδήλωση συμμετέχουν μαθητικά μουσικά συγκροτήματα Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μας, που ενώνουν το τραγούδι τους για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και την ποιοτική της αναβάθμιση.

Αγωνιζόμαστε για το Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο και την Ποιοτική του Αναβάθμιση.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ψωμιάδης πρώτος υποψήφιος για Ν.Δ.;

Στην εκπομπή "καλημέρα Ελλάδα", ο Π.Ψωμιάδης, είπε ότι θέλει να είναι υποψήφιος για την παλινόρθωση της κεντροδεξιάς παράταξης. Ωστόσο τόνισε, ότι επειδή είναι της άποψης να υπάρχει ένας υποψηφίος, σε περίπτωση που υπάρχει άλλη υποψηφιότητα που πληροί τις προϋποθέσεις, εκείνος θα αποσυρθεί.

Θα είναι μακρύς ο δρόμος και με εκπλήξεις και με λαγούς που λένε και στο στίβο.

Διαβάστε περισσότερα...

Παραίτηση Σουφλιά

Αποχωρεί της πολιτικής ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ και Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
«H διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα» και συνέχισε λέγοντας «Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός ΝΔ είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής».
Ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Σε ό,τι με αφορά στο θέμα των εκλογών -όπως έχω δηλώσει δημόσια- όταν μου ζητήθηκε η γνώμη τάχθηκα υπέρ των εκλογών, όπως τάχθηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη», ενώ υπογράμμισε ότι «στις εκλογές του Φεβρουαρίου, όλα και κυρίως η οικονομία, δείχνουν ότι δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την παράταξη».
Λέτε να θυσιάστηκε ο Σαρακατσάνος, που αναμφιβολα φέρει ευθύνες, για να σωθεί καμιά άλλη ... υποψηφιότητα;

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2009

Εκλογές 2009:Ο λαός δίδαξε...

Ο λαός μίλησε και αυτή τη φορά δεν "έστειλε μήνυμα". Δίδαξε μάθημα.

Η 4η Οκτωβρίου, η παγκόσμια μέρα των ζώων, θα μείνει ιστορική. Ιστορική όχι γιατί κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Θα μείνει στην μνήμη μας, γιατί απέδειξε ότι ο ελληνικός λαός, έδωσε ένα μάθημα σε όλους.
Πρώτα-πρώτα, στην κυβέρνηση του Καραμανλή και της Μπακογιάννη, μετά την προειδοποίηση που έστειλε το 2007 για αλλαγή πλεύσης, αποφάσισε να της δείξει με τον σκληρότερο τρόπο από τη μεταπολίτευση, ότι η ανοχή έχει όρια. Αποσύνθεσε την ήδη σάπια κυβέρνηση των σκανδάλων και της αδιαφορίας, της συγκάλυψης και της ανοργανωσιάς, της νοθείας και της ξετσιπωσιάς.
Το χαστούκι ηχηρότερο από ποτέ.
Από την άλλη, θρίαμβος για το ΠΑΣΟΚ. Εξαιρετικό ποσοστό, συγκλονιστική διαφορά και ένας παλλαϊκός άνεμος που ωθεί τον Γιώργο Παπανδρέου στο να δημιουργήσει την Ελλάδα που πιστεύει ότι αξίζει σε αυτή τη χώρα. Ένα πράγμα κυρίως απαιτεί αυτός ο λαός, που είναι ένα άλλο ήθος από τη μαύρη πενταετία της Ν.Δ. Ζηταέι από το Γιώργο Παπανδρέου, να στηρίξει ανθρώπους που μπορούν να φέρουν το καινοτόμο στην κοινωνία. Ζητάει από το Γιώργο Παπανδρέου, να μην κάνει το λάθος του Καραμανλή, που όταν τα κανάλια ξεδιπλώνανε ένα ακόμη σκάνδαλο, σφύριζε αδιάφορα. Ζητάει από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να αποκεφαλίσει κάθε συμπεριφορά που προκαλεί και για να μην καταντήσει σαν το καφενείο της Ν.Δ., αλλά και για παραδειγματισμό προς κάθε συνεργάτη του που και μόνο θα σκεφτεί να εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη του λαού. Στενή παρακολούθηση και εποπτεία των μελών της κυβέρνησης από πάνω προς τα κάτω με πρόγραμμα και αποτελεσματικότητα, με επίκεντρο τον πολίτη που πέντε χρόνια συμπιέστηκε, είτε ήταν μικρός, είτε μικρομεσαίος . Ήρθε η ώρα για ρήξη με τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ που διαλύσανε τις αγορές. Την περιμένεουμε άμεσα.
Το Κ.Κ.Ε. έχασε μια μονάδα περίπου σε μια εποχή που η ζωή μας ευνοούσε τη ρητορική του. Το Κ.Κ.Ε. που δεν έμαθε, δεν άλλαξε και έχασε. Το Κ.Κ.Ε. που

δήλωσε ότι "υπάρχει αναντιστοιχία του ποσοστού μας στην κάλπη σε σχέση με την επιρροή μας στην κοινωνία", δεν έχει καμία ελπίδα πλέον. Η αδιαλλαξία τιμωρήθηκε και το επιχείρημα, όλοι ίδιοι είναι, βρήκε την ανταπόκριση που του άρμοζε. Χρεωκόπησε. Και όσο ένα κόμμα που θέλει να συμμαχήσει με τα στρώματα που συμπιέζονται όλο και περισσότερο, παραμένει ανένδοτο και αδρανές, τόσο περισσότερο θα αυτοϋποβάλλεται στην αυτοκτονική του μουσειακή παρουσία που δε βοηθάει κανέναν.
Το ΛΑ.Ο.Σ. έβγαλε 15 βουλευτές , αναδεικνύοντας τον Γ.Καρατζαφέρη σε μεγάλο παίκτη στο τραπέζι. Ο άνθρωπος που έβλεπε τα κενά της δεξιάς ρητορικής και πράξης, μετουσίωσε την παρουσία του σε ένα εκπληκτικό ποσοστό, ενθυλακώνοντας μεγάλο ποσοστό των "ντροπιασμένων" δεξιών ψηφοφόρων που ψάχνανε στέγη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε. Ο Αλέξης Τσίπρας, αναδείχθηκε σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη της παράταξής του. Κατέβηκε στις εκλογές με σταυρό , προκειμένου να κρατήσει ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχει τη σοφία να αρθρώσει ένα πιο καθαρό αριστερό λόγο, αλλά και να αντιπολιτευτεί σωστά χωρίς κορώνες και ιδεολογήματα, πιστεύουμε θα τα παέι περίφημα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποσπάσανε ένα εντυπωσιακό ποσοστό κοντα στο 2,5 %. Αν ξεκαθαρίσουνε τις "περίεργες" απόψεις τους στα εθνικά θέματα, ο δρόμος προς τη Βουλή είναι ανοικτός. Όμως μέχρι να εξαφανιστούν οι φιλοσκοπιανές φωνές εκεί μέσα, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει και άρα έφτασε στο ανώτερο όριο που θα μπορούσε να πάρει.
Όποιος έμαθε το μάθημα, θα μεγαλουργήσει. Όποιος το αγνοήσει, τότε θα έχει την τύχη του κόμματος των Καραμανλή και Μπακογιάννη.

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή, Οκτωβρίου 04, 2009

EΛΠΙΔΑ



Τα exit polls, δώσανε αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι ΠΑΣΟΚ 43%, Ν.Δ. 37%, ΚΚΕ 7,5%, ΛΑΟΣ 5,9% , ΣΥΡΙΖΑ 4%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,69%.
Αν αποδειχθούν αληθινά, η αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει να κυβερνηθεί η χώρα σταθερά. Ο κόσμος αυτός ελπίζει. Ο κόσμος αυτός πιστεύει. Μακάρι να αποδειχθεί μια άξια κυβέρνηση όλου του λαού, γιατί αυτό χρειαζόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα...