Πέμπτη, Μαρτίου 19, 2009

Εξαγωγές ερευνητικών προγραμμάτων made in Greece;

κι όμως γίνονται..!
Ερευνητικά προϊόντα made in Greece αγοράζουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπως οι πετρελαϊκές "BP", "Total Corporation", "Aramco", "Respol YPF", αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία "Honda". Οι ξένοι κολοσσοί ανακάλυψαν τις πατέντες ενός κέντρου,που οι Ελληνικές βιομηχανίες δείχνουν ακόμη να.."σνομπάρουν".
Ο λόγος για τα ερευνηικά προγράμματα του...Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να υπογράφει συμβόλαια της τάξης των 4 εκατ. ευρώ ετησίως, για την πώληση ερευνητικών προϊόντων των ινστιτούτων του, τα οποία εδρεύουν σε διάφορες περιοχές (π.χ., Θεσσαλονίκη, Πτολεμαϊδα).Το ΕΚΕΤΑ(φωτογ.), που μόνο πέρυσι εξασφάλισε συμβόλαια της τάξης των 3,98 εκατ. ευρώ, ενέταξε πρόσφατα στο πελατολόγιό του και την αμερικανική κατασκευάστρια βαρέων οχημάτων "John Deere", βαδίζοντας κόντρα στο ρεύμα, που θέλει την Ελλάδα (και ιδίως την ελληνική περιφέρεια) κυρίως να εισάγει -και όχι να εξάγει- έρευνα και τεχνολογία.
Τι αγοράζουν από Θεσσαλονίκη οι εταιρίες- κολοσσοί της Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας ή των ΗΠΑ και, κυρίως, πώς έμαθαν ότι η πόλη παράγει καινοτομία; Η σαουδαραβική "Aramco" τεχνολογίες αφαλάτωσης υδάτων.H "Ηonda" και η "John Deere" ερευνητικά προϊόντα σχετικά με βελτίωση λειτουργίας καταλυτών ή εξατμίσεων.Οι ξένες επιχειρήσεις -που χτυπούν την "πόρτα" του ΕΚΕΤΑ ερχόμενες ακόμη και από Ρωσία ή Ινδονησία- πληροφορούνται για τις πατέντες του ΕΚΕΤΑ από επιστημονικές δημοσιεύσεις, εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια ή και από το Διαδίκτυο.
Πάντως, αν οι πολυεθνικές το εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο, οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις γυρίζουν μέχρι στιγμής "πλάτη" στις πατέντες και τις τεχνολογίες του ΕΚΕΤΑ.Στα 26 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2009:Τα έσοδα από τα συμβόλαια -που όπως προαναφέρθηκε κυμαίνονται γύρω στα 4 εκατ. κάθε χρόνο- αλλά και τα κονδύλια κοινοτικών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων -γύρω στα 15 εκατ. ετησίως- επιτρέπουν στο ΕΚΕΤΑ να μη στηρίζεται σημαντικά στο "δεκανίκι" της απευθείας δημόσιας χρηματοδότησης, που δεν ξεπερνά το 10-20% του συνολικού προϋπολογισμού του!(στοιχεία ΕΚΕΤΑ,ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.