Το 57% των καταναλωτών στην Ελλάδα αυτές τις γιορτές, θα ξεπεράσει τις ανησυχίες του περί ασφάλειας συναλλαγών και θα πραγματοποιήσει τις φετινές χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσω διαδικτύου, στοχεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε καλύτερες ευκαιρίες. Αυτά προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε ο Internet Explorer 8 της Microsoft, σε 11 χώρες της Ευρώπης, αποκαλύπτοντας τι σκέφτονται 4.000 περίπου άνθρωποι, για τις αγορές μέσω διαδικτύου.
Άλλες χώρες της Ευρώπης με παρόμοιες αγοραστικές συνήθειες, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 83%, η Ιρλανδία με 74%, η Σουηδία με 62% και η Πορτογαλία με 51%.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι υψηλό ποσοστό των καταναλωτών στην Ελλάδα ανησυχεί για την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών. Συγκεκριμένα το 78% διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών στο διαδίκτυο, ενώ το 84% των καταναλωτών προβληματίζεται για το ιδιωτικό του απόρρητο.
Άλλες χώρες της Ευρώπης με παρόμοιες αγοραστικές συνήθειες, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 83%, η Ιρλανδία με 74%, η Σουηδία με 62% και η Πορτογαλία με 51%.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι υψηλό ποσοστό των καταναλωτών στην Ελλάδα ανησυχεί για την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών. Συγκεκριμένα το 78% διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών στο διαδίκτυο, ενώ το 84% των καταναλωτών προβληματίζεται για το ιδιωτικό του απόρρητο.
Αν και οι Έλληνες καταναλωτές ξεπερνούν τις ανησυχίες τους και εξακολουθούν να κάνουν τις αγορές τους μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και φέτος τα Χριστούγεννα, καθώς ο κυβερνοχώρος μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για όσους δεν γνωρίζουν πώς να προφυλαχτούν. Παρά το ότι οι web browsers αποτελούν σημαντικό σύμμαχο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, μόλις το 55% των καταναλωτών στην Ελλάδα φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει αναβάθμιση του browser που χρησιμοποιεί τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση τους σε διαδικτυακές απειλές, κατά τη διάρκεια της πλοήγησής τους και τα χαμηλά επίπεδα προστασίας από το κακόβουλο λογισμικό, όπως το ClickJacking, ή το Cross-Site scrιpting*.
"Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εμάς στη Microsoft Ελλάς, να βλέπουμε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση στις online αγορές. Εξάλλου, οι διαδικτυακές αγορές εξασφαλίζουν σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά οικονομικά οφέλη και σε κάθε περίπτωση μας προσφέρουν και την πολυτέλεια του να χαζεύεις βιτρίνες από την άνεση του σπιτιού σου", είπε η κα Κική Καρακατσάνη, Windows Client Manager, Microsoft Ελλάς. "Αυτό αποτελεί και έναν λόγο παραπάνω ώστε οι καταναλωτές να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα λόγω των απειλών στο διαδίκτυο – ακριβώς όπως θα έκαναν και με το πορτοφόλι τους σε μία ενδεχόμενη βόλτα στα μαγαζιά. Για παράδειγμα, η αναβάθμιση του web browser που χρησιμοποιούμε στον Internet Explorer 8, παρέχει στους καταναλωτές σιγουριά, καθώς αυτός διαθέτει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά, που τους προστατεύουν από πιθανές απειλές στο διαδίκτυο".
Ακολουθούν 8 σημαντικές συμβουλές του Internet Explorer 8, για πιο ασφαλείς διαδικτυακές αγορές φέτος τα Χριστούγεννα:
8 Συμβουλές για Πιο Ασφαλείς Online Αγορές
Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο απειλούν τα αρχεία που διατηρούμε στους υπολογιστές μας και κυρίως τα προσωπικά μας απόρρητα δεδομένα. Για ενσωματωμένη προστασία από κακόβουλο λογισμικό και απόπειρες υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing), υπάρχει η τελευταία έκδοση του Windows® Internet Explorer® – που αναδείχθηκε ο υπ’ αρ. 1 browser σε ασφάλεια, από την NSS Labs.
Σας παρουσιάζουμε 8 συμβουλές για πιο ασφαλείς online αγορές:
1. Να ενημερώνετε συνέχεια το λογισμικό του υπολογιστή σας. Να ενημερώνετε όλα τα προγράμματα λογισμικού (συμπεριλαμβανομένου του web browser που χρησιμοποιείτε) χρησιμοποιώντας τις αυτόματες ενημερώσεις. Αν δεν χρησιμοποιείτε ήδη τον Internet Explorer 8, την τελευταία έκδοση του web browser της Microsoft, μπορείτε να την κατεβάσετε από τη διεύθυνση www.microsoft.com/hellas/windows/internet-explorer
2. Προστατέψτε τον υπολογιστή σας. Να χρησιμοποιείτε firewall, λογισμικά antivirus, antispam και antispyware. Για επιπλέον προστασία στον υπολογιστή σας, μπορείτε να κατεβάσετε το Microsoft® Security Essentials δωρεάν ή να βρείτε άλλες λύσεις antivirus.
3. Να αποφεύγετε τις απόπειρες υποκλοπής στοιχείων (phishing) και τo κακόβουλo λογισμικό. Εξ ορισμού, ο Internet Explorer 8, χρησιμοποιεί το Φίλτρο SmartScreen® για να μπλοκάρει και να σας προειδοποιήσει για κακόβουλο λογισμικό ή απειλές phishing. Το Φίλτρο SmartScreen σας ενημερώνει όταν μία ιστοσελίδα που προσπαθείτε να ανοίξετε δεν θεωρείται ασφαλής και σας επιτρέπει να υποβάλετε αναφορά για οποιαδήποτε τυχόν μη ασφαλή ιστοσελίδα που μπορεί να εντοπίσετε.
4. Προστατευτείτε από νεοεμφανιζόμενες απειλές. Οι επιθέσεις Cross-site scrιpting συνιστούν μία από τις ολοένα και πιο εξελιγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται παράνομα στο διαδίκτυο για την απόκτηση πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα. Εξ’ ορισμού, ο Internet Explorer 8, σας βοηθά να προστατευτείτε από αυτές τις απειλές με ένα ενσωματωμένο Φίλτρο Cross-Site scrιpting (XSS), που είναι πάντα ενεργοποιημένο.
5. Εντοπίστε παραπλανητικές διευθύνσεις στον Ιστό. Ο Internet Explorer 8, σας βοηθά να αποφεύγετε επικίνδυνες τοποθεσίες στο διαδίκτυο που μπορούν να σας εξαπατήσουν με παραπλανητικές διευθύνσεις. Το όνομα τομέα (domain name) στη γραμμή διεύθυνσης επισημαίνεται με μαύρο χρώμα, ώστε να είναι ευκολότερο να εντοπίσει κανείς την πραγματική ταυτότητα μίας τοποθεσίας.
6. Φροντίστε ώστε η περιήγησή σας στο διαδίκτυο να είναι ιδιωτική σας υπόθεση. Όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο υπολογιστή για να ελέγξετε τα e-mail σας ή όταν πραγματοποιείτε μια αγορά μέσω ενός υπολογιστή που χρησιμοποιείται και από τρίτους, είναι ίσως καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το InPrivate™ Browsing – μια εφαρμογή που δεν επιτρέπει την καταγραφή του ιστορικού πλοήγησης (browsing history), των cookies και άλλων πληροφοριών που σας αφορούν σε αυτό τον υπολογιστή.
7. Βεβαιωθείτε ότι οι ιστοσελίδες πληρωμών (payment web sites) χρησιμοποιούν τεχνολογία κρυπτογράφησης. Προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι μία ιστοσελίδα χρησιμοποιεί τεχνολογία κρυπτογράφησης κατά την επεξεργασία στοιχείων πιστωτικών καρτών, αναζητήστε τα ακόλουθα στοιχεία:
• Ένα “s” μετά το http στη διεύθυνση ιστού – θα πρέπει να εμφανίζεται ως εξής: https:
• Ένα μικροσκοπικό κλειστό λουκέτο στη γραμμή διεύθυνσης ή στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου.
• Μία πράσινη γραμμή διεύθυνσης – εξ ορισμού, ο Internet Explorer 8 χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο για να υποδηλώσει μία αξιόπιστη ιστοσελίδα.
8. Μην απαντάτε ποτέ σε ανεπιθύμητα αιτήματα ενημέρωσης των στοιχείων του λογαριασμού σας. Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να είναι παραπλανητικά και με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων. Οι περισσότερες νομοταγείς εταιρείες δεν αποστέλλουν ποτέ ανεπιθύμητα αιτήματα με e-mail ή άμεσα μηνύματα, ζητώντας τους κωδικούς πρόσβασης σας ή άλλα προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, θυμηθείτε: αν κάτι σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι.
* Γλωσσάριο όρων ασφαλείας:
• Κακόβουλο λογισμικό (Malware): Το κακόβουλο λογισμικό είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να κλέψει τα στοιχεία των τραπεζικών σας λογαριασμών, να εντοπίσει οτιδήποτε δακτυλογραφείτε, να στείλει επικίνδυνο λογισμικό ή ανεπιθύμητα μηνύματα ή να βλάψει τον υπολογιστή σας. Έχουμε αξιοποιήσει την προστασία κατά του phishing του Internet Explorer 7 και τώρα προσφέρουμε το Φίλτρο SmartScreen με τον Internet Explorer 8, το οποίο πλέον συνεπάγεται προστασία από κακόβουλο λογισμικό – μία απειλή που αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα από ότι το phishing.
• Cross-Site scrιpting: Οι απειλές Cross-Site scrιpting (XSS), επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία των ιστοσελίδων που χρησιμοποιείτε. Μπορεί να λάβετε ένα e-mail που περιέχει μία παραποιημένη ιστοσελίδα. Όταν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο, μεταφέρεστε σε μία νόμιμη ιστοσελίδα που έχει αλλοιωθεί ώστε να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο, το οποίο και μπορεί να εντοπίσει πατήματα των πλήκτρων ή ακόμα και να καταγράψει τους κωδικούς σύνδεσης και πρόσβασης σας. Ο Internet Explorer 8, περιέχει ένα φίλτρο που σας βοηθά να προστατευτείτε από τις επιθέσεις XSS τύπου 1 (ή «reflected» επιθέσεις), τη συνηθέστερη μορφή επιθέσεων XSS. Το φίλτρο χρησιμοποιεί εργαλεία εντοπισμού (heuristics) τέτοιου είδους απειλών και, άπαξ και εντοπιστούν, τις αφαιρεί από τα μολυσμένα scrιpt για να αποτραπεί η εκτέλεση τους.
• ClickJacking: Αν και ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει για τις επιθέσεις υποκλοπής προσωπικών στοιχείων (phishing) ένα νέο είδος επιθέσεων που ονομάζεται ClickJacking, είναι η ανερχόμενη δύναμη. Το ClickJacking συμβαίνει όταν μία παραπλανητική ιστοσελίδα σας ζητά να κάνετε κλικ πάνω σε περιεχόμενο από μία άλλη τοποθεσία χωρίς να το συνειδητοποιήσετε – έτσι, για παράδειγμα, κάνετε κλικ πάνω σε κάτι που αγοράζει ένα προϊόν από την εν λόγω τοποθεσία, αλλάζει τις ρυθμίσεις του browser που χρησιμοποιείτε ή σας μεταφέρει σε διαφημίσεις για τις οποίες αυτοί οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πληρώνονται. Ο Internet Explorer 8, διαθέτει ενσωματωμένη προστασία από ClickJacking μέσω του Φίλτρου SmartScreen, που βοηθά στον εντοπισμό και στην αποτροπή της απειλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.