Παρασκευή, Απριλίου 24, 2009

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το δάνειο 20 εκατ. Ευρώ

Ο δήμος Θεσαλονίκης ξεκίνησε τις διαδικασίες για το δάνειο 19,5 εκατ. ευρώ που θα πάρει. Η συγκεκριμένη απόφαση που άναψε φωτιές στην αίθουσα συνεδριάσεων, γίνεται επίσημα γιατί υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων αλλά και του τέλους του 2% που επιβάλλεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Αντιδράσεις
Προσχηματική χαρακτήρισε ο δημοτικός σύμβουλος της “Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη” Παναγιώτης Αβραμόπουλος την επίκληση από πλευράς δημοτικής αρχής της μείωσης των δύο τελών. “Στο δημοτικό προϋπολογισμό τα ποσά που είχαν εγγραφεί ως έσοδα από τις συγκεκριμένες πηγές δεν ξεπερνούν τα 4,3 εκατ. ευρώ. Εξάλλου τα τέλη αυτά δεν καταργούνται, αλλά μειώνονται και επιπλέον η κυβέρνηση, την οποία τόσο συχνά επικαλείται ο δήμαρχος, δεσμεύτηκε ότι θα αντικαταστήσει τους πόρους αυτούς με άλλους, που θα κατευθυνθούν προς τους ΟΤΑ”, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας ότι είναι ευρέως γνωστό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα με τις “μαύρες τρύπες” που προκλήθηκαν από τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης αλλά και τις σπατάλες στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος.
“Πρέπει κάποια στιγμή η διοίκηση να απαντήσει ευθέως ποιους και τι θα πληρώσει με τα 19,5 εκατ. ευρώ που δανείζεται. Θα πληρώσει τις ανοικτές τρύπες είτε από το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής είτε από την υπόθεση της υπεξαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών ή κάτι άλλο;”, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Λευτέρης Παπαδόπουλος, καλώντας τη δημοτική αρχή να “νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου, περιστέλλοντας τις σπατάλες που γίνονται σε καταγγελλόμενες εκδηλώσεις”. “Ολόκληρη η χώρα κινείται στη λογική του δανεισμού, δυστυχώς ομοίως πράττει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης είναι υποθηκευμένος στους ʽπειρατέςʼ του λαού, δηλαδή στις τράπεζες”, σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Τώρα” Αγάπιος Σαχίνης.
“Με τη λήψη του δανείου ανατράπηκαν στην πράξη οι ισχυρισμοί της διοίκησης περί δήθεν οικονομικής ευρωστίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Όσα ισχυρίζονταν αποδεικνύονται ʽφούμαραʼ”, επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας” Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Ο ίδιος συνέδεσε ευθέως τη σύναψη δανείου με τις υποθέσεις κακοδιοίκησης που αποκαλύφθηκαν στη διεύθυνση ταμειακής υπηρεσίας του δήμου και κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ως “αναξιόπιστη”.
Η απόφαση για τη σύναψη του νέου δανείου ελήφθη με τη θετική ψήφο των μελών της διοίκησης αλλά και αυτών της παράταξης του ΛΑΟΣ, ενώ οι αιρετοί των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει ήδη από την έναρξη της επίμαχης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.