Πέμπτη, Απριλίου 02, 2009

Έκθεση-κόλαφο για την Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, η οποία διαπίστωσε κρούσματα διαφθοράς και παράνομης

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος, στην 52σέλιδη αποκαλυπτική έκθεση – η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής - εντός του 2008 ερευνήθηκαν 538 υποθέσεις διαφθοράς, έναντι 560 το 2007. Οι υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν το αστυνομικό προσωπικό ήταν 445, αυτές που σχετίζονται με παράνομες ενέργειες δημοσίων υπαλλήλων 45, ενώ οι φάκελοι που σχηματίστηκαν για κοινή παράνομη δράση αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων ήταν - εντός του 2008 - 27.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. έκλεβε πορτοφόλια από νεκρούς σε τροχαία δυστυχήματα και ύστερα, χρησιμοποιώντας τις τραπεζικές κάρτες τους, έκανε αναλήψεις πολλών χιλιάδων ευρώ.
Επίσης, προκύπτει ότι αξιωματικοί της αστυνομίας προχωρούσαν σε μαζικές πλαστογραφήσεις εγγράφων και σε παράνομες εκδόσεις αστυνομικών ταυτοτήτων, ενώ αποκαλύφθηκε υπεξαίρεση 800.000 από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Ειδικότερα, για το περιστατικό αυτό, πριν μερικούς μήνες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Β. Τσιατούρας ζήτησε έκτακτο έλεγχο στη Διαχείριση Διεύθυνσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την έκθεση «από τον έλεγχο διαπιστώθηκε χρηματικό έλλειμμα που ανερχόταν συνολικά στο ποσό των 787.856 ευρώ. Μετά το πέρας της επιθεώρησης συντάχτηκε έκθεση η οποία βεβαίωσε και καταλόγισε το χρηματικό έλλειμμα εις βάρος δύο αστυνομικών».
Εντυπωσιακό στοιχείο της έκθεσης είναι η αύξηση κατά περίπου 60% εντός του 2008 των υποθέσεων διαφθοράς στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, προκύπτει πως από το 1999 που ιδρύθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ώς τα τέλη του 2008 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης για διάφορα αδικήματα σε 385 αστυνομικούς και οι συνολικές ποινές ήταν 352 χρόνια, 3.695 μήνες και 370 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.