Τρίτη, Ιουνίου 09, 2009

Ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος

Στις ευρωεκλογές ο λαός ψήφισε εθνικά. Κανείς δεν ασχολήθηκε με την Ευρωβουλή, κανείς δε μίλησε για την Ευρώπη που καθορίζει τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Όλοι ψηφίσανε ή δεν ψηφίσανε, βάσει της άποψης που έχουν για το σημερινό χάλι της Ελλάδας.
Λογική η επικράτηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφού νομοτελειακά είναι ο άλλος πόλος εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ, ανέβηκε περίπου 2,5% από τα ποσοστά των προηγούμενων ευρωεκλογών και κάλυψε την απίστευτη διαφορά του -9% από την Ν.Δ. Βέβαια, ο σοφός λαός, έστειλε και ένα μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ: "Σεβαστείτε την ψήφο μου, γιατί την επόμενη φορά, αυτό που έπαθε ο Καραμανλής, θα το έχετε εσείς". Ο Παπανδρέου πάντως φαίνεται ότι το έπιασε το μήνυμα, και πολύ λεπτά και με φινέτσα ώριμου ανθρώπου, δε θριαμβολόγησε και με μια λιτή δήλωση κατέληξε "Ευχαριστούμε. Σηκώνουμε τα μανίκια. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά για την Ελλάδα".
Η παράταξη του κυρίου Καραμανλή, αποδυναμωμένη από τα συνεχή σκάνδαλα, από την ανόητη διχαστική ρητορική που επέλεξε το επιτελείο του, από την οπισθοδρομική καμπάνια με τα παπαγαλάκια που τελικά αλήθεια έλεγαν, από την άθλια οικονομικική κατάσταση των μικρομεσαίων, από τη διγλωσσία στα εθνικά θέματα και γενικά από την πολιτική του "άλλα λέω κι άλλα κάνω" και του "δε φταίω, δεν κατάλαβα,αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη", κατέρρευσε. Όχι σε ποσοστά, σε αξιοπιστία. Όχι σε αριθμό ευρωβουλευτών, αλλά στη διάθεση του κουρασμένου πολίτη να ακούσει τον "κουρασμένο" από το μηδενικό έργο, πρωθυπουργό. Εκνευρισμός στου μανδαρίνους του γαλάζιου μηχανισμού, οργή, απογοήτευση και αποστασιοποίηση από τους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στη Ν.Δ. Λένε ότι λάβανε το μήνυμα. Το λένε απλά για να το πουν και να καλμάρουν τις αντιδράσεις. Ο Καραμανλής και οι συνεργάτες του, ως στρουθοκάμηλοι, δε θέλουν να βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους και έτσι νομίζουν ότι δεν υπάρχει η σήψη γύρω τους.
Από εκεί και πέρα, το ΚΚΕ, με πεσμένο ποσοστό κατά 1 και πλέον μονάδα, που είναι σημαντικό ποσοστό για ένα κόμμα που παίρνει 8,4%. Άρνηση σε όλα, προτάσεις για τους εργαζόμενους στους άλλους και όχι για τους εργαζόμενους στον Περισσό ή το Ριζοσπάστη, συν η απάντηση της κ. Παπαρήγα ότι "εμείς δε θα δεχτούμε κανένα οικονομικό έλεγχο για την εισροή των χρημάτων στα ταμεία μας, από την εφορία, και ό,τι θέλει ας γίνει", απογοήτευσαν τον αγνό άνθρωπο που πίστευε ότι κάποιοι παλεύουν εκεί για το καλό του.
Τέταρτο το Λ.Α.Ο.Σ με 7,4%. Ο σίγουρος κερδισμένος μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο Καρατζαφέρης, αποδείχτηκε μεγάλο πολιτικό μυαλό. Για άλλη μια φορά κάνει ρουά στον Καραμανλή και του ζητάει να λήξει η παρτίδα με "πατ". Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος μαζί του ή όχι, οπωσδήποτε είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να διαβάζει τα αδύνατα σημεία του εκλογικού σώματος και να το διεμβολίζει με χαρακτηριστική άνεση. Έβαλε την ατζέντα του κάτω και την έδωσε στον κόσμο. Δεν μασησε τα λόγια του και η παρουσία των στελεχών του στον επικοινωνιακό αγώνα ήταν ωφέλιμη και σταθερή. Άλλαξε ύφος , έγινε ηπιότερος, συμπαθητικότερος και επικοινώνησε χωρίς ακρότητες, μια καθαρή δεξιά ρητορική που άρεσε στους πρώην-πλέον- νεοδημοκράτες. Μεγάλη υποθήκη για τις εθνικές εκλογές το ποσοστό του που πλέον έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου. Ο κόσμος που τον ψήφισε , πήγε και δοκιμαστικά σε αυτόν και αποδοκιμαστικά στην Ν.Δ. , αλλά πήγε με διάθεση να μείνει.
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πέμπτο κόμμα και ποσοστό 4,5% περίπου. Ο πρόεδρός του, όχι ο Αλαβάνος, ο άλλος ο Τσίπρας, στοχοθέτησε την τρίτη θέση και 10% τουλαάχιστον παραμονές των εκλογών. Ένα παιδί μετράει ποσοστά. "Όταν μεγαλώσω, θα γίνω...". Ο αχταρμάς με αλληλουσυγκρουόμενες απόψεις σχεδόν σε όλα, ονομάστηκε κόμμα και περιέργως (;)!!! δε συγκίνησε. Μα πως έγινε αυτό; Μήπως ο πολίτης προτιμάει τις σαφείς απόψεις που προκύπτουν ως συνισταμένη θέση από το μπάχαλο των δεκάδων συνιστωσών απόψεων; Καλά ξεμπερδέματα.
Και με 3,4 % να και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Μεγάλη αλλαγή και το μοναδικό κόμμα που ωφελήθηκε από την αποχή . Ψήφος δυσερμήνευτη ακόμα και για τους ίδιους. Αποδοκιμασία στους άλλους, σπρώξιμο από κανάλια και εταιρείες δημοσκοπήσεων, δημιούργησαν ένα ρεύμα προς ένα χώρο που μιλάει μόνο η ταμπέλα. Ο πωλητής του καταστήματος των οικολόγων , όποτε μίλησε, μπέρδεψε μαζί με τον καθαρό αέρα και το καθαρό νερό και κάτι φιλοτουρκικές και φιλοσκοπιανές θέσεις. Χαρακτηριστικό ότι ο Τρεμόπουλος βρέθηκε σε παρουσίαση του ελληνο-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ!!!!!! λεξικού. Για όνομα του θεού! Έλεος. Χαρακτηριστικότερο ότι όταν ρωτούσανε οποιονδήποτε εκπρόσωπο των οικολόγων αν αναγνωρίζουν "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, κανείς δεν απαντούσε. Αυτό το νεό κόμμα, μάλλον έχει να μας εξηγήσει πολλά. Θα δούμε από τη στάση τους, αλλά πιστεύουμε ότι πολύ δύσκολα, θα επαναλάβουν τέτοια επίδοση σε εθνικές εκλογές. Kαλή η ταμπέλα οικολόγοι, αλλά πίσω από αυτήν κρύβονται και απόψεις που μάλλον η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους δεν πολυγνωρίζει. Η ζωή θα δείξει...

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος9/6/09 11:53 π.μ.

    kala o syriza pire o,ti toy aksize... paidiki xara tin kanane tin aristera...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.