Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2009

Πρόταση σχετικά με το ΕΣΠΑ-Μεγάλο Σκανδαλο


Αυτή τη στιγμή,τρέχουν προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αφορoύνε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους επιστήμονες. Τα συγκεκριμένα προγράμματα, πήραν παράταση λόγω εκλογών μέχρι Νοέμβριο 2009. Όμως υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τον τρόπο υλοποίσης και τις τράπεζες. Εξηγούμε με απλά λόγια:
Η διαδικασία που υπάρχει, χωρίς να έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμα, είναι να γίνεται η αίτηση ηλεκτρονικά, να αξιολογείται και να δίνεται κατα περίπτωση η έγκριση. Ως εδώ όλα καλά. Η παγίδα βρίσκεται παρακατω:
Για την αποδέσμευση των χρημάτων που θα έχουν εγκριθεί ως επιδότηση, πρέπει ο επαγγελματίας να έχει αποπληρώσει το σύνολο του εξόδου, να υπάρχει δηλαδή καταβολή στην τράπεζα του συνόλου του ποσού και ΜΕΤΑ να πάρει το ποσοστό της επιδότησης στα χέρια του!!!
Κάτι τέτοιο, φυσικά θα οδηγήσει τον κόσμο να πάρει νέα δάνεια απο τις Τράπεζες προκειμένου να μπορέσει να βρει ρευστό, με επιτόκια που με μια έρευνα που κάναμε , ποικίλει από 7 εως 11,5 %!!! Δηλαδή από τη μια έρχεται η πολυπόθητη βοήθεια για εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, από την άλλη περνάει πάλι η θηλιά των επιτοκίων για λεφτά που έτσι και αλλιώς το κράτος θα εχει εγκρίνει!
Προτείνουμε κάτι πολύ απλό που δεν κοστίζει τίποτα και διευκολύνει τη ζωή των συμπολιτών μας:


Στην ηλεκτρονική αίτηση να δίνεται ο τραπεζικός λογαριασμός των προμηθευτών και να πιστώνεται απευθείας από το κράτος, το ποσοστό της επιδότησης στις εταιρείες, σε περίπτωση εγκρίσεως.Εννοείται ότι θα ενημερώνεται για την ημερομηνία καταβολής από το ΕΣΠΑ, τόσο ο προμηθευτής , όσο και ο επιδοτούμενος. Έτσι ο μικρομεσαίος θα καλύπτει το ποσοστό που δεν επιδοτείται με ίδια μέσα, ή θα αναγκάζεται να πάρει δάνειο ΜΟΝΟ για αυτό το ποσοστό και όχι για το σύνολο.
Το εξοφλητικό τιμολόγιο,που θα εκδίδει η επιχείρηση κατόπιν αυτών, θα σημαίνει και το τέλος της όλης διαδικασίας.

*να σημειωθεί ότι όπως μας ενημερώσανε τραπεζικά υποκαταστήματα, επειδή στην ηλεκτρονική αίτηση υπάρχει πεδίο που ζητάει να δηλώσουμε την τράπεζα με την οποία θα συνεργαστούμε, αποτελεί δέσμευση του επιδοτούμενου!
Η συνεργασία μπορεί να είναι από απλή κατάθεση του ποσού επιδότησης σε λογαριασμό της συγκεκριμένης τράπεζας (κάτι ανώδυνο δηλαδή), εως και την υποχρεωτική λήψη δανείου από το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, σε περίπτωση έλλειψης ρευστού. Μάλιστα σε ερωτήσεις μας σχετικά με τα επιτόκια και τους όρους των δανείων, μας είπαν ότι θα εξειδικευτούν, μετά την έγκριση των προγραμμάτων!!!
Δηλαδή αφού κάποιος με κλειστά μάτια τους εμπιστευτεί, θα του εγκρίνουν ένα δάνειο όπως εκείνοι θέλουν, χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης από τον επιδοτούμενο.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα , καθώς το πρόγραμμα είναι στα μέσα και πολυς κόσμος έτοιμάζεται να εγκλωβιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.