Σάββατο, Δεκεμβρίου 27, 2008

Πυρηνικό εργοστάσιο η Τουρκία!



Στις 19 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας , έδωσε την έγκριση για την κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στο Ακούγιου, στη Νότια Τουρκία. Η κοινοπραξία Αtomstroyexport , ρωσικών συμφερόντων, είναι αυτή που θα πραγματοποιήσει το έργο.
Η περιοχή Ακούγιου, κοντά στο λιμάνι της Μερσίννης, (το λιμάνι που φόρτωσε τα στρατεύματα του Αττίλα το 1973 για Κύπρο), είναι μια σεισμογενής περιοχή. Το θέμα φυσικά αφορά και εμάς στην Ελλάδα, καθώς ένα μελλοντικό ατύχημα , επηρεάζει άμεσα τόσο εμάς , όσο και τις επόμενες γενιές. Χρόνια τώρα οι Έλληνες ζούσανε με το φόβο του Βουλγάρικου Κοζλοντούι. Χρόνια τώρα η Βόρειος Ελλάδα, υπέφερε από τις "μικροδιαρροές" (;) του βουλγαρικού εργοστασίου. Και ενώ υποτίθεται ότι το Κοζλοντούι παέι για κλείσιμο και του τελευταίου αντιδραστήρα, προκύπτει το τουρκικό πρόγραμμα, που ήταν κολλημένο για πάνω από 15 χρόνια.Κατά την εφημερίδα «Χουριέτ», η τουρκική κυβέρνηση έχει στα σχέδια την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων, το καθένα δυναμικού 4.000 μεγαβάτ (συν ή πλην 25%), με το δεύτερο να χωροθετείται ήδη στις ακτές του Εύξεινου Πόντου.


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Στην Ελλάδα, τι απάντησε η Ελληνική Κυβέρνηση; Ακολούθησε την ίδια γραμμή που ακολουθεί και σε όλα τα σοβαρά θέματα σταθερά. "Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εξωτερικών επαγρυπνεί για την αυστηρότατη τήρηση όλων των διεθνών και Ευρωπαϊκών κανόνων που δεσμεύουν τις χώρες της περιοχής -και την Τουρκία- κατά την ανάπτυξη προγραμμάτων ενεργειακών πηγών , συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανάπτυξη, που βεβαίως ανήκει πρωτίστως στην αρμοδιότητα των κατά περίπτωση κυβερνήσεων", είπε ο κύριος Βαληνάκης , Υφυπουργός Εξωτερικών, ΔΗΛΑΔΗ ΩΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ!
Οι ευθύνες είναι μεγάλες και το ζήτημα είναι εάν η σημερινή κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα τέτοιο εγχείρημα, ασκώντας τα δικαιώματα που προκύπτουν από την πλεονεκτική θέση που διαθέτει η χώρα μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών που περιορίζουν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Αν μας ενοχλεί ένα νέο ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ, ας διαμαρτυρηθούμε επιτέλους οι υπόλοιποι (πλην του Κ.Καραμανλή, της κυρίας Μπακογιάννη και του κυρίου Βαληνάκη) παθητικοί παρατηρητές αυτού του τόπου. ΕΜΕΙΣ.


Το να σωπαίνουμε για όλα δεν είναι δείγμα καλού πολίτη, είναι δείγμα ανόητου που παραχωρεί το δικαίωμα της γνώμης του για τη διοίκηση της χώρας του.
Στην πρώτη φώτο η "σαρκοφάγος", δηλαδή χιλιάδες τόνοι τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκαν για να μετριαστεί η έκλυση ραδιενέργειας από το Τσερνομπιλ. Στη δεύτερη το μνημείο της Τραγωδίας, που στήσανε οι Ουκρανοί για να μην ξεχάσουν οι επόμενες γενιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.