Κυριακή, Δεκεμβρίου 28, 2008

"Με τη δύναμη της λαϊκής συναίνεσης..."

"Η παρεξήγηση...
... Ίσως κανένας Έλληνας δεν θα μπορούσε να είχε εξηγήσει όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα καλύτερα από αυτόν τον Ιταλό. Αν διαβάσει κάποιος τη συνέντευξη που έδωσε ο Φραντσέσκο Κοσίγκα, πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρόεδρος της Ιταλίας, στις 23 Οκτωβρίου σε τρεις εφημερίδες («Ιλ Τζόρνο», «Ιλ Ρέστο ντελ Καρλίνο» και «Λα Νατσιόνε»), θα καταλάβει πως μόνο από παρεξήγηση, οι έμποροι που έβλεπαν να καίγεται η περιουσία τους περίμεναν τη σωτηρία από την Αστυνομία και πως μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε άλλα ανθρώπινα θύματα εκτός από τον Αλέξη.

Για τις ταραχές...

... που έγιναν πρόσφατα στην Ιταλία σε διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών, ο Κοσίγκα συμβουλεύει στη συνέντευξή του τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας του Ρομπέρτο Μαρόνι: «Θα έπρεπε να κάνει ό,τι είχα κάνει εγώ όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών». Δημοσιογράφος: «Δηλαδή;».
Κοσίγκα: «Να αφήσει τους μαθητές να κάνουν ό,τι θέλουν. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν σκοτωνόταν ένα παιδί;».

Δημοσιογράφος: «Και τους φοιτητές;».
Κοσίγκα: «Να τους αφήσει κι αυτούς. Να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από τους δρόμους και τα πανεπιστήμια, να διεισδύσει στο κίνημα με προβοκάτορες έτοιμους για όλα και να αφήσει για καμιά δεκαριά μέρες τους διαδηλωτές να καταστρέφουν τα μαγαζιά και να καίνε τα αυτοκίνητα και τις πόλεις».

Δημοσιογράφος: «Και μετά;»
Κοσίγκα: «Μετά, με τη δύναμη της λαϊκής συναίνεσης, ο ήχος από τις σειρήνες των ασθενοφόρων θα σκέπαζε τον ήχο από τις σειρήνες των αυτοκινήτων της Αστυνομίας και των καραμπινιέρων».

Δημοσιογράφος: «Τι εννοείτε;».
Κοσίγκα: «Εννοώ πως οι δυνάμεις της τάξης δεν θα ήταν πια υποχρεωμένες να δείχνουν έλεος και θα τους έστελναν όλους στο νοσοκομείο. Δεν θα τους συνελάμβαναν, αφού αργότερα οι δικαστές θα τους άφηναν ελεύθερους, αλλά θα τους έδερναν αλύπητα, και αυτούς και τους καθηγητές τους που τους ενθαρρύνουν».



Τα λόγια...

... του Κοσίγκα είχαν προκαλέσει τότε κύμα αγανάκτησης στην Ιταλία. Σιγά σιγά καταλάγιασαν τα πνεύματα, όπως θα καταλαγιάσουν και εδώ. Αυτό όμως που απομένει, είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική του συστήματος για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συγκρούσεων, η στρατηγική της έντασης: Αφήστε την οργή και τη βία των διαδηλωτών να κορυφωθούν, ώσπου να προκαλέσουν την αγανάκτηση των φιλήσυχων ανθρώπων. Έτσι θα νομιμοποιηθεί στα μάτια του λαού η έκρηξη της αστυνομικής βίας για τη συντριβή των διαδηλωτών και θα αποθαρρυνθεί κάθε μελλοντική αμφισβήτηση των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών. "

Τα σχόλια δικά σας.

*το κείμενο αντεγράφη από "ΤΑ ΝΕΑ" 12-12-08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.