Τρίτη, Μαρτίου 24, 2009

Όπλα κατά της Ψηφιακής Επιτήρησης


Οι τεχνολογίες πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν αποτελούν μόνο μοχλό απελευθέρωσης για τις κοινωνίες. Ποτέ άλλωστε κάποια τεχνολογία δεν ήταν μόνο θετική, μόνο αρνητική ή μόνο ουδέτερη αλλά είχε πάντα ορισμένες δυνατότητες. Αντίθετα, τέτοιες τεχνολογίες δίνουν στις κάθε λογής εξουσίες τα όπλα για την ενίσχυση της επιτήρησης των ανθρώπων.
Ένας τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος για μας, ο οποίος βέβαια επικεντρώνει στην ατομική διάσταση και αγνοεί τη συλλογική οργάνωση, είναι η αυτοπροστασία με ψηφιακά πάλι μέσα. Υπάρχει μία πληθώρα ψηφιακών εργαλείων ελεύθερου κατά κόρον λογισμικού, η οποία προσφέρει επαρκή προστασία από την επιτήρηση.
Το EFF ανακοίνωσε ένα νέο εγχείρημα για την καταπολέμηση της κυβερνητικής επιτήρησης των ανθρώπων. Η ιστοσελίδα του εγχειρήματος μπορεί να βρεθεί εδώ. Το πιο χρήσιμο στοιχείο της ιστοσελίδας είναι οι κατηγοριοποιημένες πληροφορίες για τα ψηφιακά εργαλεία αυτοπροστασίας.
Θυμίζω ότι στις ΗΠΑ τόσο με νόμους (CALEA, PATRIOT ACT) όσο και “παράνομα” η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA), ένας οργανισμός για την καταστολή του εσωτερικού εχθρού με μέγεθος πολλαπλάσιο της CIA, καταγράφει εδώ και χρόνια το σύνολο των ανθρώπινων επικοινωνιών από και προς το έδαφος των ΗΠΑ. Φυσικά, η Ευρώπη ή η Ελλάδα δεν είναι τόσο καλύτερες. Μην ξεχνάμε την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την παρακράτηση δεδομένων στο Ελληνικό δίκαιο μέσα στο 2009 ή το σκάνδαλο “Vodafonegate”.
Η κρυπτογραφία έχει επανειλημένως βρεθεί στο στόχαστρο των κυβερνήσεων και του νόμου. Πολλές χώρες απαγορεύουν την κρυπτογράφηση και τα εργαλεία αυτής αλλά εις μάτην. Άλλες υποχρεώνουν τους δημιουργούς τέτοιων εργαλείων να καταθέτουν στις μυστικές τους υπηρεσίες ψηφιακά αντικλείδια. Στην ψηφιακή εποχή τέτοιες προσπάθειες ελέγχου μάλλον πέφτουν στο κενό. Δείχνουν όμως τις προθέσεις του συστήματος να μην αφήνει κενά στον κοινωνικό έλεγχο.
Περισσότερα :





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.