Πέμπτη, Φεβρουαρίου 05, 2009

Το παιδικό πανεπιστήμιο του Βούπερταλ

Σύμφωνα με τη Deutche Welle, τα παιδικά πανεπιστήμια είναι η τελευταία καινοτομία σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αγοριών και κοριτσιών για την επιστήμη σε όσο γίνεται μικρότερη ηλικία. Και η Γερμανία αντελήφθη στο μεταξύ τη σημασία της εκπαίδευσης, μακριά από το στρες των μαθητικών θρανίων και προχώρησε πρόσφατα στην ίδρυση του πρώτου παιδικού πανεπιστημίου στην πόλη του Βούπερταλ της Γερμανίας.


Όπως εξηγεί ο Έρνστ Αντρέας Τσίγκλερ, ιδρυτής του Junior University:

«Το πανεπιστήμιό μας είναι μοναδικό στην Ευρώπη, ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 18 ετών διδάσκονται μαθηματικά και φυσική. Και αυτό χωρίς βαθμούς, χωρίς την πίεση των εξετάσεων, αλλά με μοναδικό σκοπό να μεταδώσουμε στα παιδιά τη χαρά της μάθησης και της γνώσης. Δεν παραδίδουμε συγκεκριμένα μαθήματα, δεν δουλεύουμε όπως ένα σχολείο, απλά προσπαθούμε να τους μεταδώσουμε τη χαρά και την όρεξη για μάθηση για να τους μείνει για μια ζωή».


Ο ιδρυτής του πανεπιστημίου κ. Τσίγκλερ ελπίζει το εγχείρημά του να βρει σύντομα μιμητές, καθώς, όπως λέει πολύ χαρακτηριστικά: «Σε 20 χρόνια η Ευρώπη θα είναι ένα ασήμαντο κομμάτι του πλανήτη. Δεν έχουμε πηγές όπως οι άλλοι, το μόνο που έχουμε και το οποίο έχει παράδοση στην Ευρώπη είναι η εκπαίδευση. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, για να έχουμε καλύτερες ευκαιρίες και περισσότερες γνώσεις από όλους τους άλλους στον υπόλοιπο κόσμο. Όχι όμως για να γίνουν υπερόπτες, αλλά για να βοηθήσουν τους υπόλοιπους».


Είναι ιδαίτερα ενδιαφέρουσα η προσέγγιση σε προηγμένες χώρες της Ευρώπης, που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν κάμψη της ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, με την έλλειψη βιομηχανικών παραγωγικών μονάδων, με τη συρρίκνωση της αγροτιάς και με μόνη πλουτοπαραγωγική πηγή την ανοικοδόμηση και τον τουρισμό, καλό θα είναι να εξετάσουμε τέτοιες ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και να μελετήσουμε αν μεσοπρόθεσμα το απόθεμα γνώσης και σπουδών που έχουνε οι νέοι μας, μπορεί να αποτελέσει τη βάση της πολυπόθητης ευημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.