Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2009

Ο αγεωγράφητος εκπρόσωπος

Πρόβλημα ανέκυψε με χάρτη που παρουσίασε ο αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αγκυρα, αφού στον χάρτη εμφανίζονταν ελληνικά νησιά στο Αιγαίο να ανήκουν σε τουρκικά εδάφη. Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρεσβευτή της Ελλάδας Φώτη Ξύδα, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το περιστατικό έγινε κατά την τελευταία τακτική συνάντηση των πρεσβευτών των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Άγκυρα. Ο αντιπρόσωπος της Ε.Ε. Μαρκ Πιερίνι παρουσίασε στους πρεσβευτές φάκελο, ο οποίος περιελάμβανε τον χάρτη.

Η αντίδραση του Έλληνα Πρέσβη

Η «Χουριέτ» αναφέρει ότι ο κ. Ξύδας αντέδρασε λέγοντας «μας δώσατε και έναν συνημμένο χάρτη. Σε αυτόν, όλα τα ελληνικά νησιά εμφανίζονται με το ίδιο χρώμα με την Τουρκία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ελληνας πρεσβευτής, δείχνοντας στον χάρτη το νησί της Λέσβου, είπε «εγώ γεννήθηκα σε αυτό το νησί που εσείς παρουσιάζετε εντός τουρκικών εδαφών, αλλά δεν νομίζω ότι είμαι Τούρκος υπήκοος».
«Συγγνώμη»
Στη συνέχεια, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Πιερίνι ζήτησε συγγνώμη, πήρε τους φακέλους από τους πρεσβευτές, αφαίρεσε τους χάρτες και τους επέστρεψε. Ωστόσο, ο Ελληνας πρεσβευτής αρνήθηκε να επιστρέψει τον χάρτη, λέγοντας «μπορεί να χρειαστεί κάποια μέρα». Πάντως, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η εν λόγω τακτική συνάντηση έγινε στις 29 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ο αντιπρόσωπος της Ε.Ε. ζήτησε και εγγράφως συγγνώμη από τον Ελληνα πρεσβευτή και ανέλαβε την ευθύνη για την «αβλεψία». Επρόκειτο για συνάντηση όπου συζητήθηκε η πληροφόρηση των Τούρκων πολιτών σχετικά με τα προγράμματα της Ε.Ε. Και ο χάρτης συνόδευε τον φάκελο για να φαίνονται τα σημεία όπου μπορεί ο κάθε Τούρκος πολίτης να πληροφορείται σχετικά.Οι ίδιες πηγές σημείωσαν επίσης ότι «δεν είναι η Ε.Ε., αλλά η Τουρκία που θέτει αμφισβήτηση σε θέματα νησιών και Αιγαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.