Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2009

Η CIA κατέστρεψε 92 βιντεο ανακρίσεων!

Οι ομοσπονδιακές αρχές παραδέχθηκαν ότι στις 2 Μαρτίου κατέστρεψαν 92 βίντεο ανακρίσεων που έγιναν το 2005, για την τρομοκρατία. Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ζήτησαν ήδη από την κυβέρνηση Ομπάμα, να ξεκινήσει έρευνα για την παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των Αμερικανών πολιτών. Επίσης κατέστρεψαν και τους αριθμούς των κασετών ώστε να μην μπορούν να βρεθούν νέα στοιχεία.
"Η καταστροφή των βίντεο αποδεικνύει ότι η υπηρεσία προσπάθησε να κρύψει από το κοινό τις παράνομες μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους. Ο λαός έχει δικαίωμα να μάθει τι πράττει η κυβέρνηση, ώστε να είναι σίγουρος ότι αυτοί που κυβερνούν, τηρούν τη συνταγματική νομιμότητα και τις δημοκρατικές αξίες στις οποίες βασίζεται το πολίτευμα" δηλώνει η Διεθνής οργάνωση.
Μέχρι τώρα η CIA δεν έχει ενημερώσει τι πραγματικά υπήρχε στα βίντεο, ενώ ήδη παραδέχθηκε ότι καταστράφηκε ένα μέρος αυτών. Εικάζεται ότι δείχνουν ανακρίσεις με τη μέθοδο του "πνιγμού με νερό", το λεγόμενο "waterboarding". Oι Νew York Times γράφουν ότι την καταστροφή τη διέταξε αυτοπροσώπως ο ίδιος ο υπέυθυνος των "μαυρων επιχειρήσεων" της CIA, Jose A.Rodriguez.
Υπενθυμίζουμε το περιστατικό με τον συλληφθέντα Σουδανό Δημοσιογράφο του Αλ Τζαζιρα, Sami al Haj που συνελήφθη το 2002 και κρατήθηκε μέχρι το 2008. Σε αυτό το διάστημα, υποβλήθηκε σε πάνω από 200 ανακρίσεις, μερικές από τις οποίες με τη μέθοδο του πνιγμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.