Τρίτη, Ιανουαρίου 13, 2009

Δελτίο τύπου Γιατρών του Κόσμου

Δελτίο τύπου Γιατρών του Κόσμου
Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2009.

Οι τακτικές επαφές μεταξύ των ομάδων των Γιατρών του Κόσμου και των στελεχών των νοσοκομείων που βρίσκονται στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, περιγράφουν τη δραματική κατάσταση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και την οριακή κατάσταση κόπωσης των ιατρικών ομάδων που εργάζονται χωρίς διακοπή εδώ και 14 μέρες σε αυτά. Εν τούτοις οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου δεν μπορούν, ακόμα και σήμερα, να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Μέλη της Γαλλικής και της Ισπανικής Αντιπροσωπείας των Γιατρών του Κόσμου, βρίσκονται τις τελευταίες 3 μέρες στην Ιερουσαλήμ. Τα μέλη των αντιπροσωπειών είναι έτοιμα να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας για να ενισχύσουν τις δομές υγείας που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο πληθυσμός. Τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας των Γιατρών του Κόσμου (1 πνευμονολόγος, 1 αναισθησιολόγος, 1 καρδιολόγος και 1 ορθοπεδικός), βρίσκονται επίσης καθηλωμένοι στα σύνορα Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας.Η καθημερινή τρίωρη κατάπαυση του πυρός, που παραχωρήθηκε την Τετάρτη, δεν εγγυάται τις συνθήκες ασφάλειας, οι οποίες θα επέτρεπαν στις ιατρικές ομάδες να προσεγγίσουν τους πληθυσμούς πολιτών που είναι εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Επί πλέον οι εντόπιες ομάδες των Γιατρών του Κόσμου, βεβαιώνουν, ότι η πρόσκαιρη κατάπαυση του πυρός δεν τηρείται. Προς επιβεβαίωση αυτού ήρθαν τα κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, γεγονότα παραβίασης των συνθηκών ασφαλείας, που έθεσαν σε κίνδυνο Ανθρωπιστικές Οργανώσεις. Εξ άλλου, η περιορισμένη σε 3 μόνο ώρες πρόσβαση των Ανθρωπιστικών Οργανώσεων στους πληθυσμούς, δεν επιτρέπει την αποτελεσματική δράση τους. Τα περιοριστικά αυτά μέτρα εμποδίζουν την προσφορά μιας αποτελεσματικής και επαρκούς βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν να τηρηθεί στην πράξη το Ανθρωπιστικό Διεθνές Δίκαιο, και κυρίως να γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην Ανθρωπιστική παρέμβαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.