Τετάρτη, Ιανουαρίου 14, 2009

To Iσραηλ στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ;


Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε χθες το Ισραήλ ότι προσπαθεί να εξοντώσει τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας, αρνούμενο να θέσει τέλος στη φονική του επίθεση στην περιοχή αυτή.
"Είναι η 18η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης κατά του λαού μας και αυτή η επίθεση γίνεται κάθε ημέρα και πιο σφοδρή και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. Το Ισραήλ επιμένει σ' αυτή την επίθεση για να εξοντώσει το λαό μας εκεί πέρα", δήλωσε ο Αμπάς κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης της οποίας προΐσταται.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε Ισραήλ και Χαμάς να σταματήσουν αμέσως τη σύγκρουση στη Γάζα, τονίζοντας πως "η σύρραξη ήδη έχει προκαλέσει πολλούς νεκρούς".

Ο Επίτροπος για την Ανάπτυξη της ΕΕ Λουί Μισέλ κατηγόρησε χθες 13/01/09, το Ισραήλ ότι δεν σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα καθώς δεν μεριμνά επαρκώς για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην πολεμική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει εναντίον της Χαμάς.
Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, ο Λουί Μισέλ επισημαίνει ότι "η πρώτη υποχρέωση που είναι βασική, είναι ότι μια δύναμη κατοχής έχει την υποχρέωση να προφυλάσσει τη ζωή του πληθυσμού, να τον προστατεύει, να μεριμνά για την τροφή και την περίθαλψή του. Αυτό δεν γίνεται, είναι δραματικό και δεν μπορώ να το δεχτώ", πρόσθεσε.

Περίπου 90 οργανώσεις, στην πλειονότητά τους γαλλικές, πρόκειται να καταθέσουν την Τετάρτη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αγωγή κατά του Ισραήλ για "εγκλήματα πολέμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.