Τρίτη, Ιανουαρίου 13, 2009

STOP στα παρασιτοκτόνα από την ΕΕ

Στην απαγόρευση όλων των εξαιρετικά επικίνδυνων ουσιών που χρησιμοποιούνται σε παρασιτοκτόνα και οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά και γενετικές αλλοιώσεις προχώρησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Στην ΕΕ θα απαγορεύονται στο εξής όλες οι εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε παρασιτοκτόνα. Πρόκειται για ουσίες που προκαλούν καρκίνο, που μπορεί να προκαλέσουν γενετικές αλλοιώσεις, αλλά και να βλάψουν την αναπαραγωγή.
Στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών μπαίνουν μια σειρά από χημικά με τοξική ή καρκινογόνο δράση: 8 ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ζιζανιοκτόνα, 11 που χρησιμοποιούνται σε μυκητοκτόνα και 3 που υπάρχουν σε εντομοκτόνα.

Η λίστα με τις προς απαγόρευση ουσίες ήταν αρχικά πολύ μεγαλύτερη. Ο αριθμός τους περιορίστηκε όμως έπειτα από διαμαρτυρίες της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων που εκφράζει φόβους ότι θα χάσει το 40% των συστατικών που χρησιμοποιεί.Προβλέπονται ωστόσο και εξαιρέσεις: σε περίπτωση για παράδειγμα που δεν μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα μία ουσία που έχει απαγορευθεί, τότε μπορεί να δοθεί παράταση στην άδεια χρήσης της.

Η πλήρης απαγόρευση των ουσιών θα γίνει σταδιακά. Κάποιες από αυτές θα απαγορευθούν ήδη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ενώ για τις υπόλοιπες οι σχετικές άδειες χρήσης θα λήξουν το αργότερο το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.