Δευτέρα, Δεκεμβρίου 29, 2008

Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων στη Β. Ελλάδα


Στις 14 Ιανουαρίου 2009 ξεκινά η λειτουργία της πρώτης στη Βόρεια Ελλάδα και δεύτερης πανελλαδικά Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Μοσχευμάτων (ή Βλαστοκυττάρων) στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
Η Τράπεζα Ομφαλικών Μοσχευμάτων του νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία θα λειτουργήσει με τον εξοπλισμό που δώρισε η οργάνωση Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», θα δώσει την ευκαιρία της δωρεάς στους γονείς της Βόρειας Ελλάδας και θα συντομεύσει το χρόνο δημιουργίας του αποθέματος των 10.000 μονάδων που έχουν ανάγκη οι Έλληνες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες.


Δημόσιες και ιδιωτικές Tράπεζες βλαστοκυττάρων

Διεθνώς υπάρχουν δύο ειδών Τράπεζες βλαστοκυττάρων, οι εθελοντικές και οι ιδιωτικές. Στις εθελοντικές ή δημόσιες Τράπεζες οι μητέρες δωρίζουν το μόσχευμα το οποίο είναι διαθέσιμο για κάθε ασθενή που θα το χρειασθεί εφ’ όσον είναι συμβατό. Στις ιδιωτικές Τράπεζες οι γονείς πληρώνουν ώστε το μόσχευμα να φυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για το ίδιο το παιδί ή για κάποιο από τα αδέλφια του εάν ποτέ χρειασθεί στο μέλλον. Το καθεστώς που ισχύει για τα μοσχεύματα στις ιδιωτικές Τράπεζες είναι ιδιοκτησιακό για αυτό και τα μοσχεύματα των ιδιωτικών τραπεζών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κοινωνικό σύνολο. Μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα αποθήκευσης βλαστικών κυττάρων σε συνεργασία με τον οδοντίατρό σας, ακόμη και από ένα δόντι που εξάγεται! ασχέτως αν είναι νεογιλό ή μόνιμο. Οι δημόσιες Τράπεζες είναι συνδεδεμένες σε δίκτυο ηλεκτρονικά για την εύκολη πρόσβαση των μεταμοσχευτικών κέντρων που ψάχνουν να βρουν συμβατό μόσχευμα για τους ασθενείς τους.


Πού χρησιμοποιούνται τα μοσχεύματα αυτά;

Η εθελοντική Τράπεζα βλάστοκυττάρων αποτελεί πηγή μοσχευμάτων για τους ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη κυρίως νοσήματα. Όταν ένας ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και δεν υπάρχει δότης που να ταιριάζει, ούτως ώστε να του χορηγήσει μυελό, γίνεται έρευνα στις Τράπεζες αίματος από πλακούντα. Οι Τράπεζες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο συνδέονται μέσω δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών ούτως ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν οι γιατροί να ξέρουν εάν υπάρχει συμβατό με τον ασθενή μόσχευμα.


Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.