Το 2008 ήτανε μια τραγική χρονιά για τους Έλληνες επενδυτές. Μέσα σε δώδεκα μήνες εξαϋλώθηκε κεφαλοποίηση ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ! Σύμφωνα μάλιστα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο γενικός δείκτης από την αρχή του έτους έχασε πάνω από 67%. Για να καταλάβουμε το μέγεθος, θα πούμε ότι το 2000, τη χρονιά της μεγάλης βουτιάς του Χρηματιστηρίου, ο γενικός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 37,6%. Φέτος τα λεφτά που κάνανε φτερά, αντιστοιχούν στο μισό περίπου ΑΕΠ του 2008.
Ωστόσο. ευτυχώς η αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα, δεν έκανε σπέκουλα στο θέμα , όπως έκανε τότε η αντιπολίτευση της Ν.Δ. Όχι γιατί είναι καλοί άνθρωποι, αλλά για δυο λόγους. Πρώτον ο Έλληνας του 2008, ξέρει ότι το χρηματιστήριο είναι σχεδόν τζόγος. Γνωρίζει πλέον ότι καμία κυβέρνηση δε μπορεί να παρέμβει τόσο , ώστε να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις μετοχές, αφού αυτά αποτελούν και τον κύριο αιμοδότη σε κέρδη και άρα σε ενδιαφέρον πεδίο δράσης για τους επενδυτές. Γνωρίζει ότι τεράστια ιδιωτικά κεφάλαια πολυεθνικών "ποντάρουν" σε μετοχές και είναι ικανά να μεταβάλλουν την εικόνα μιας εθνικής οικονομίας από τη μια στιγμή στην άλλη. Καμία κυβέρνηση δε θέλει να κάνει τόσο "καθαρό" το παιχνίδι στο δικό της τραπέζι (χρηματιστήριο), την ώρα που στα διπλανά τραπέζια οι υποσχέσεις γρήγορου κέρδους είναι μεγαλύτερες. Επομένως το χρηματιστήριο θα εξυγιαίνεται τόσο, όσο δε θα αποτρέπει σχετικά εύκολα παιχνίδια για τους μεγάλους παίκτες.
Δεύτερον τα μεγαλύτερα ποσά στο Χ.Α.Α. παίζονται πλέον από θεσμικά ή μη, πάντως σίγουρα διεθνή χαρτοφυλάκια και όχι από τον μικρομεσαίο άσχετο με τις επενδύσεις , που τυχοδιωκτκά πουλάει σπίτια και χωράφια , προκειμένου να πιάσει την καλή, όπως συνέβαινε στη φρενίτιδα του 2000.
Το πρόβλημα της χώρας βέβαια, δεν είναι ότι δεν ανεβαίνει το Χ.Α.Α. Αυτό είναι μόνο ένας δείκτης, για την οικονομία μας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων περί τα 2 δισ. ευρώ , τους πρώτους έντεκα μήνες του 2008, ενώ τα έσοδα παρά τα φορομπηχτικά μέτρα , φτάνουν μόνο το 6,5% αντί του 11,4% που περίμενε ο υπουργός Οικονομίας. Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι στο 11,4% βασιζότανε ο προϋπολογισμός της Ν.Δ. για να συγκρατήσει το έλλειμα του 2008 στο 2,5%, και επομένως να μείνει η χώρα εκτός επιτήρησης. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι μόνο τον Οκτώβριο σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, καταγράφηκε συνολική [προσλήψεις-(απολύσεις+οικειοθελείς αποχωρήσεις)] απώλεια 37.737 εργατικών θέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μοιράσου τις σκέψεις σου, μαζί μας.